Дајмо педалама ветра

Дајмо педалама ветра

Јесте ли размишљали о свим благодетима вожње бицикла?

Нисте?

Можда би могли да размислите на ту тему.

Зашто?

У ери скупих, брзих, елегантних аутомобила, напредак јефтиног, чистог бициклизма био би користан свима, а посебно становницима више милионских градова, којима је смог постао нормално стање ваздуха.

Бицикл је возило које не загађује околину, не прави буку, не заузима много простора, није скупо одржавати га.

Конструкција је врхунски ефикасна: код разних бицикала 85% до 99% енергије дате педалама преноси се на точкове. Благо се напињући као да шета, корисник лако одржава брзину неколико пута већу од брзине хода.

Јесте ли размишљали о положају вашег тела док возите бицикл и аутомобил? Шта више користи људском организму? Физичка активност док возите бицикл или седећи положај у аутомобилу!

Веома важна ставка је и екологија.

Све гласније се говори о високом степену загађености и ефекту стаклене баште. Сведоци смо драстичних климатских промена.

Нафтни деривати и издувни гасови из аутомобила у врху су загађивача и узрочника поменутих промена.

Производња и пренос људске хране, „горива“ за бицикл, стварају само 1/10 део угљен-диоксида који издувава најефикаснији аутомобил на истој дужини пута.

Дода ли се масовно загађење од производње и одржавања аутомобила наспрам ситног загађења те врсте од бицикала, бициклизам постаје још хуманији.

У циљу заштите животне средине многе државе одлучиле су се да у ужем градском језгру забране употребу возила.

То је дало позитивне резултате. У многим земљама попут Холандије, Шведске, Немачке, Јапана, Кине, бицикл се користи у великој мери. Он није само превозно, односно путничко, већ и теретно возило.    

Када би прихватили нешто од њихових навика, макар за почетак и повећали коришћење бицикла у рекреативне сврхе, значај би био велики.

Можемо ли педалама да дамо ветра? Могу ли 2 точка бицикла да замене четвороточкаше?

Могу!

Пробајте. Видећете да ћете уживати.

Пројекат је суфинансиран на конкурсу Министарства културе и информисања за производњу медијских садржаја за портале у 2020. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Последњи пут измењено уторак, 29 септембар 2020 17:47

Не постоји место на планети где се бицикл не користи. У многим земљама је део традиције и културе.

Добар је за кондицију и здравље а по речима светског првака, бициклистичког маратона Мат Госа: "вожња бицикла је најлепши начин да се виде и обиђу многа места".

У неким градовима је тешко замислив живот без овог начина превоза. Бицикл је од самог настанка до данас остао феномен, начин превоза који је увек у тренду. Неисцрпна је инспирација многих уметника, истраживача и научника. Вожња бицикла је добра за нашу кондицију и здравље а са еколошког аспекта апсолутно прихватљив начин превоза.

У неким државама бицикл је веома корисно и коришћено превозно средство. На првом месту је свакако Кина. Многољудна земља, са великим бројем становника, али и возила. Зато је бицикл прави спас у милионским градовима попут Шангаја, Пекинга и других.

Према подацима око 60 процената локалног становништва у Шангају, користи бицикл за одлазак на посао. Значи у граду који има око 23 милиона становника, више од 9 милиона користи бицикл.

Белгија је такође једна од земаља у којој је бицикл омиљен. Истраживања су показала да се 8 процената превоза у земљи оствари бициклом. Просечна дистанца која се бициклом пређе у овој земљи на дневном нивоу је 0.9 км. Бициклизам је национални спорт Белгијанаца.

И Швајцарци се такође могу похвалити да здраво живе и не загађују средину аутомобилима. У овој држави 5 процената превоза у земљи оствари се бициклом, а нешто више од 10 процената становништва користи га као превозно средство до посла. Швајцарска је у самом врху по коришћењу бицикла.

У последњих неколико година у Јапану се прода више од 10 милиона бицикла годишње. Приликом одласка на посао 15 процената Јапанаца користи бицикл.

Употреба бицикла као алтернативног начина превоза је широко распрострањена. У већим градовима постоји пуно станица за изнајмљивање бицикала.

Јапанци као три главна разлога за вожњу бицикла наводе: здравствени, избегавање гужве, препуне возове и метрое. Оно што је посебно интересантно, посебно за наше прилике је, да велики број становника на станицама не закључава своје бицикле.

Статистички подаци су показали да се у Финској бицикл користи између 9 и 10 процената. У овој земљи бицикл користе сви друштвени слојеви, од пензионера, фармера, студената, до банкара и бизнисмена.

Чак ни клима, коју карактерише хладније време, не ремети уживање у вожњи Финцима. Сезона бициклизма почиње почетком пролећа и траје до касне јесени.

Још једна од нордијских земаља у којој је бициклизам изузетно заступљен спорт је Новешка.

У држави од око 5 милиона становника процењује се да има око 3 милиона бицикла.

По подацима али и по ситуацији која се може видети широм земље очигледно је да становници ове скандинавске државе користе сваки леп дан за вожњу бицикла. Продаја бицикала је на завидном нивоу, али за разлику од Јапанаца познати су и по крађи истих.

У овој држави се годишње украде 60.000 бицикала, па тако носе славни рекорд у Европи.

Лопови су толико искусни да закључани бицикл могу да откључају и за 10 до 30 секунди. Власти покушавају да реше овај проблем али нажалост већина украдених бицикли се не пронађе.

У Шведској се око 9 процената укупног превоза на годишњем нивоу обави бициклом.

У овој земљи бицикл поседује свака кућа, а по продаји су једна од водећих земаља у Европи. За много становнике бицикл има већу вредност од телевизора. Просечна породична кућа има неколико различитих модела у зависноти о старости чланова и потреба.

У Немачкој готово да нема домаћинства које не поседује макар један бицикл. Око 10 посто Немаца вози бицикл свакодневно.

Љубав према овом превозном средству  преноси се генерацијама, отуда и велико разумевање возача, пешака и бициклиста у саобраћају.

Данска се по много чему разликује од других европских земаља, посебно када су у питању европске вредности.

У овој земљи бицикл је у саобраћају заступљен са 18 %. Просечна километража по становнику износи 1.6 км дневно.

Бицикл се у земљи сматра као здравији, јефтинији, еколошки прихватљив, али често и бржи начин превоза.

Број оних који користе бицикл за одлазак на посао, у школу, факултет или у куповину, се из дана у дан повећава.

Влада Данске схватила је овај тренд веома озбиљно и изашла у сусрет грађанима, али и туристима тако што је обезбедила бицикле за изнајмљивање на дневном нивоу.

Највише се користе у главном граду Копенхагену, где око 37 посото становника вози популарни бајс.

Веровали или не, Холандија је земља која је на убедљивом првом месту када је у питању вожња бицикла.

Око 27% укупног превоза на годишњем нивоу обави се бициклом. Од тога 25% су они који га користе за одлазак на посао.

Холанђани воде и када је куповина бицикала у питању. Годишње се потроши скоро милијарда евра само за то.

Главни град Холандије, Амстердам је први по броју бициклиста на свету.

Као ретко ко могу да се похвале и по уређеној инфрастуктури. У граду је изграђено више од 400 километра бициклистичких стаза.

Међутим, као и Норвежани никако не могу да изађу на крај са крадљивцима бицикала. Сваки пети бицикл се годишње украде тако да је просечан број крађа 20 % у односу на број продатих.

И поред свега тога Холанђани важе за изузетно срећну нацију и у самом су врху земаља по здрављу својих становника.

Сматрају да осим користи по здравље, вожњом бицикла штеде, јер не користе аутомобиле, не загађују животну средину, а и у сталном су контакту са комшијама, пријатељима, пролазницима.

Нису отуђени, па је популарни бајс један од симбола Холандије.

Пројекат је суфинансиран на конкурсу Министарства културе и информисања за производњу медијских садржаја за портале у 2020. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

 

Последњи пут измењено уторак, 29 септембар 2020 17:43

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

„Свици“ осветлили скривене емоције у актуелном тренутку пандемије - Радио Телевизија Врање https://t.co/PCQpJNYLdl via @tripplesworld
Костић: У финансијском смислу локална самоуправа је пребродила први талас епидемије - Радио Телевизија Врање… https://t.co/T6dXKFvI5g
Нови дом: Повећана потрошња због проветравања просторија - Радио Телевизија Врање https://t.co/A0Uc9mRd72 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter