Одштампајте ову страницу

Начини заштите и избегавања опасности

Срела сам га у граду, почетком лета, шепао је. Око десног глежња завој, нога отекла, једва хода. Знамо се још из младости, знам и да нема посао, сналази се. У ранијим сусретима причао ми је да иде, да ради у земље бивше СФРЈ. На моје питање шта му се десило, са огорчењем прича своју причу.

Преко познаника са којима је раније радио у Босни, сазнао је да неки предузимач тражи људе за рад у Словенији. По занимању је бравар, но током година које је провео радећи свуда по мало, научио је и доста тога из области грађевинарства. Целе зиме је чекао да почне сезона, да коначно нешто заради, цела породица је у тешком финансијском стању, а дошло је и унуче. Организовали су се и пријавили, имали су само број мобилног телефона човека из Београда. Ипак, били су опрезни. И раније је одлазио тако, јављајући се на огласе или преко познанстава и свашта му се дешавало. Повезали су се и склопљен је договор, одлазе на три месеца да раде у Словенију. Овога пута имају у рукама потписан уговор, и због тога осећају сигурност. Имају папир. Креће посао, ради се на згради. Четврти дан је био кобан по мог саговорника, тешка врата падају му на ногу. Повреда је тешка, неколико прелома стопала, није успео да извуче ногу. Да је још мало закаснио врата би га убила, присећа се тих тешких тренутака и видим да му поглед скреће у прошлост у бол који је претрпео. Уследили су: Хитна помоћ, болница, лекари.

Потрајло је то неколико дана, а онда са гипсом на нози поново на градилиште и ту почињу невоље. Надзорник му пребацује да са три дневнице не може да му покрије трошкове лечења и да захвали доброј вољи послодавца, што ће му платити трошкове лечења и боравка у болници. Од зараде дакле ништа, од боловања такође. На његове молбе не реагују, чак и прете. Такав им не треба, лечење ће потрајати, а то мора сам да плати. Мој саговорник се позива на уговор, но висперни надзорник га подсећа да прочита уговор. И да, на папиру нема ни помена о здравственој заштити запосленог. Послодавац је у праву. ''Нисам добро прочитао, нисам се о свему распитао,'' каже мој саговорник, ''било ми је важно само да имам посао. И ето тако, сада немам посао, а немам ни здраву ногу, морам сам да плаћам трошкове лечења'', резигнирано прича, са болом на лицу, тугом и препознатљивим безнаћем. Он је већ прешао 60-у, чак и после опоравка, нема чему да се нада у граду у коме се родио и одрастао. Занемела сам. Док седимо на клупи, јер смо због његове повређене ноге у међувремену пронашли слободну клупу, присећам се да ми је раније причао о одласку у Босну на рад. Тада је уговор о раду потписао у Врању, са обећањем да ће сви они уговоре добити када дођу на градилиште, јер је послодавац тамо и тамо ће потписати. Три месеца на градилишту у Босни, никакве уговоре нису добили, иако су тражили. Срећа у целој тој причи је била да су били здрави и да су дневнице, иако мање него што је писало у уговору, јер су им одбијали за смештај, како тако добијали. Неко ће рећи, добро је прошао, могло је да буде и горе. Но, ко има право да тргује нашим здрављем?
ЗАШТИТИ СЕ !
Нема лаког посла и лаке зараде, а једна од мера заштите је управо избегавање таквих прилика и позива. Ко се, ипак, одлучи да се јави на оглас обавезно треба да провери његову позадину, агенцију и посаветујте се са родитељима, адвокатом, полицијским службеницима који се баве том проблематиком. Пре ступања на посао неопходно је да се успостави контакт са послодавцем. Понуђени уговор треба добро прочитати и разјаснити. Уколико и најмања ситница није јасна, не треба потписивати уговор. Некада је неопходно да се потражи и помоћ адвоката у разјашњењу појединих делова уговора, за које просечан грађанин и није стручан. Старо правило да на уговорима не читамо оно што је написано ситним словима, најскупље кошта.
Веома практични савети када је у питању заштита пре одласка на рад у иностранству су и обавезно копирање докумената, пасоша, виза, уговора, адреса, броја телефона на који ће особа која одлази на рад у иностранство бити доступна. Тај број треба обавезно поверити родитељима, рођацима или пријатељима у које се има поверење.

Такође је и те како добро оставити и податке особа са којима се путује, агенције, особа преко којих је посао уговаран у иностранству. Све је то неопходно оставити родитељима, рођацима или пријатељима. Знати бројеве телефона наше амбасаде у земљи у коју се путује, бројеве телефона рођака и пријатеља који тамо живе, некада је од животног значаја. У ери интернета пожељно је знати и места у којима се налазе амбасаде, конзулати, разна представништва наших фирми.  
Документа свако треба да чува са собом да их не даје другима, осим службеним лицима, као и копије докумената. У случају губитка оригиналних, на основу копија врло брзо се добијају нова документа.Сви који одлазе на рад у иностранство треба да занају да туристичка виза не поразумева и дозволу за рад у иностранство. Пре поласка на пут копије важних докумената треба послати себи на мејл, што може бити од велике користи у непредвиђеним околностима. И поред посла треба наћи време за звање  ближњих у земљи.Одржавање контакта у ери интернета, подразумева, да се позиви могу лоцирати, чак и у случају да и поред свих заштита, неко постанете жртва трговаца људима. Лопови су се испраксовали, па није лоше носити лажни новчаник, напуњен папирима, а новац чувати на сигурном месту, код себе, не у заједничким сефовима. На рад у иностранство не треба кретати са накитом, па макар то био и венчани прстен.

ОПАСНОСТ!!!
Све ово неопходно је због препознавања опасне ситуације, ситуације у којој свако од нас може да постане жртва трговине људима.
Дакле, важно је да ли поседујемо лична документа? Уколико нам је неко под било којим изговором одузео документа, можда само да нас пријави филијали ПИО или полицији, важно је и да нам их врати, никако да их задржава, под било каквим изговором. Питање којесвако треба да постави себи, када оде да ради негде је да ли се бави послом за који се пријавио или ради нешто друго и да ли је сам одлучио да ради други посао? Ако није да ли и како на који начин му је то промењено, да ли му је наметнуто? Да ли смо плаћени за то што радимо? Уколико нисмо плаћени или не можемо да напустимо посао који радимо, то је већ опасна ситуација. Ако се одуговлачи са плаћањем дневница, ако се пропушта термин повратка у земљи, под различитим изговором, да ће послодавац накнадно платити, да није стигла уплата, да не иде аутобус, то су све знаци за узбуну. Уколико се почене са претњама нама или нашој породици, уколико нас неко уцењује, то је сигуран знак да смо на мети трговаца људима. Закључавање, патња, присмотра, трагови физичког насиља, страх, депресија, су већ сигурни знаци да смо жртве трговаца људима.
СКУПИ СЛАДОЛЕДИ ?
Посебне су мере заштите када су у питању деца. Како да се заштите и како да препознају ситуацију у којој могу постати жртве трговаца људима?
Основно правило је да деца не прилазе непознатим колима, чак и када нека лепа тета хоће нешто да их пита или када све звучи и те како пријатељски '' брате да те питам нешто''. Децу треба учити да не прилазе ни када им се нуди примамљиве ствари попут чоколаде или јефтиног накита. Такође је важно да не напуштају школско двориште на позив непознатих људи, који нешто или некога траже. Деца су искрена у својим поступцима и верују да су и људи са оне стране дворишта исти. Учити их да се на путовањима и екскурзијама не издвајају из групе ни под каквим изговором. Ни под изговором да се попије кафица у оближњем кафићу, да се иде у оближњи ресторан или бутик. Такође нема истраживања непозантих усамљених места ''соло'', само у групи, па чак ни пијаца или рушевина. Деца треба увек да су у контакту са родитељима,  да они знају где су и са ким иду. Родитељима треба да дају бројеве телефона другова и другарица, а они са њима да успоставе контакт. Иако сви ови савети делују познато и свакодневно, па и као ситнице, пракса је показала да су управо те наизглед безазлене ствари биле пресудне у случајевима када су, нажалост и деца постајала жртве трговаца људима.


 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 08 октобар 2021 09:46

Сродни чланци