МиДеј: Стрипом до срца ученика

Примус интер парес - Први међу једнакима

Миомир МиДеј Дејановић, учитељ

Миомир Дејановић је учитељ у врањској ОШ „Светозар Марковић“.

25 година је посвећен раду са децом, напретку, иновацијама и стручном усавршавању.

Пише за децу и одрасле, израђује кратке образовне филмове, црта едукативне стрипове и илустрације и примењује их као наставна средства у раду са ђацима. Каже да је логично било да постане просветни радник, јер се неколико генерација у породици бави овим занимљивим и креативним занимањем.

„Мој отац је професор књижевности. Ј асам одрастао окружен књигама, тако да је све на мене, можда и подсвесно, утицало да се заинтересујем за тај свет, за књиге за учење, за тај просветарски позив. А нешто је код мене и урођено, та генетска потреба се протеже кроз три генерације. Мој отац је професор књижевности,  ћерка студира у Словенији педагогију. И моја супруга је учитељица, тако да ја имам са ким да разговарам на ову тему, посаветујем, да ми укажу на неке пропусте, позитивне ствари у раду, тако да ван тог круга, мени на неки начин, други нису ни потребни“, објашњава Дејановић.

Стрип је његова велика љуба. Почео је као читалац.

„Био сам још као дете опчињен стриповима, тим светом слика. А када сам постао учитељ, најпре сам почео да цртам. У мени се јавила жеља да и ја нешто нацртам, под утицајем тих стрипова које читам. Тако да су многи моји стрипови објављени у дечјим часописима. И дан данас сарађујем са најстаријим и најпознатијим дечјим часописом у земљи, ту објављујем едукативне стрипове у боји. Кад сам постао учитељ дошао сам на идеју да своја интересовања пренесем на ученике и искористим стрипове у раду са ђацима како би лакше и брже усвајали знања. Показало се да је то одличан начин. Тај рад са стрипом подсећа на игру, на забаву, међутим кроз стрип се остварују значајни едукативни, васпитно образовни циљеви. Деца брже и лакше усвајају знања, јер опште је позната ствар у педагогигији и психологији, да деца воле да цртежом изражавају своје мисли и осећања, а стрип управо то омогућава, да се кроз спој текста и цртежа пошаљу неке поруке читаоцима. Јер није лако смислити стрип. Чини се да је лако. Треба смислити ликове, шта они говоре, радњу распоредити на низ слика и кадрова и на крају дати једну поруку, јер стрип без поруке је безвредан. Не стварамо стрип ради стрипа, већ ради учења кроз њега“, јасан је Дејановић.

Љубав је пренео и на ученике. Временом су и они почели да цртају стрипове. Он је њихове радове сакупљао и  када је био проглашен за једног од најбољих едукатора у Србији, од новчаног дела награде јештампао збирку стрипова „Да ти нацртам“, у којој су обједињени његови едукативни и радови ученика на различите теме.  Књига у рукама вештог учитеља може да буде корисно штиво, да се неки текстови лакше обрађују.

Ми Деј је добитник бројних признања. С обзиром да је стрип његова велика љубав на том пољу и даље ради, са својим ученицима, али и сам. Учествује на бројним конкурсима у земљи и свету. А потврде за квалитет стално пристижу. Добитник је признања за развој и популаризацију балканског стрипа 2017, 2018, 2019, 2020. и 2021. године. Затим, специјалног признања "Свети Сава"за иновације у области образовања. Проглашен је за једног од најбољих едукатора Србије. Носилац је признања Најбољи наставник бивше Југославије.

Кроз награде ученика потврђује да љубав према свом послу несебично дели и другима. Његови ученици освајали су прва места на бројним међународним и републичким такмичењима. 

Медијски садржај финансиран средствима из буџета града Врања.

Изнети ставови не представљају нужно ставове органа који суфинансирају медијски садржај.

“Људи су ван Врања, а мени су те награде најдраже, увидели да је то нешто ново и оригинално, тако да су то високо оцењивали. Пет година за редом сам добитник признања за популаризацију балканског стрипа. И моји ученици су излагали на балканској смотри стрипа у Лесковцу, међу учесницима из целог света, и добијали награде, на шта сам посебно поносан”, истиче Ми Деј.

На питање да ли је тешко бити учитељ у данашње време каже: “Није, ако се нађе прави пут. Ако се дође до дечјег срца онда то постаје занимљиво. Мени је  веома занимљиво и тај поса ми омогућава да се размахнем. Већина мојих интересовања ту може да се испољи. На срећу, ја пишем песме за децу, радим кратке образовне филмове, цртам илустрације, то што је занимљиво мени интересује и децу, односно ученике. Тако да смо се нашли и живимо у истом свету”.

Својом свестраношћу и особеним приступом настави, учитељ Миомир Дејановић је привукао пажњу шире јавности. О њему су писали многи листови, и извештавале бројне медијске куће. За успех је потребан континуитет, рад и праћење савремених трендова у настави. Много труда, каже Дејановић. Награде за најбољег едукатора и учитеља бивше Југославије морају да се заслуже. Прати се комплетна каријера, допринос унапређењу наставе, сарадња на свим нивоима.

Његов таленат за цртање наследила је ћерка, али није инсистирао да се тиме активније бави.

Он воли да пише.Издао је и три књиге, а љубав су му песме. Награђен је бројним признањима.

Учитељ Дејановић представљен је на званичном сајту града Врања, у категорији Најбоље из Врања и на сајту председника Републике Србије, у категорији Најбоље из Србије. Каже да је одабрао прави позив и када би требао опет да бира, опет би био учитељ.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 20 септембар 2021 15:23

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Зоран К. из Врања осуђен на 12 година затвора - Радио Телевизија Врање https://t.co/gHVQUuLUDN via @tripplesworld https://t.co/1wlNPnHtGN
Поводом Видовдана концерт Извора на тргу - Радио Телевизија Врање https://t.co/Zu0qVtEbCB via @tripplesworld https://t.co/mhdXPyTXBk
Резултати завршног испита из математике - Радио Телевизија Врање https://t.co/8QN7EEsTl9 via @tripplesworld https://t.co/NhQR3WR4ar
Follow RTV Vranje on Twitter