Одштампајте ову страницу

Чедомир Марковић : Чувам од заборава нашу изворну песму

Примус интер парес - Први међу једнакима

Чедомир Марковић, вокални солиста

Чедомир „Чеда” Марковић    рођен је 21. септембра 1949. у селу Жбевац код Бујановца. Каријеру је започео у Радио Скопљу, снимајући врањанске песме. Прву плочу "Јелена, љубави" снимио је 1974. године. Дугогодишњи је солиста Радио Београда. Познат је као извођач изворних песама, претежно врањанских. Познате су његове песме: Жал из младости, Стани, сузо, издајице, И да се врате године младе, Не точите младо вино, Опрости ми, голубице тужна, Марија, Ја знам, старим сам...

Године 2006. на фестивалу Златиборска песма освојио је прву награду, певајући песму ‘’И да се врате године младе’’. Одржао је солистичке концерте у Дому синдиката 2008.и Сава центру 2012. године. 2019. године Савез естрадно-музичких уметника Србије доделио му је Естрадно-музичку награду Србије за животно дело. 

Приликом посете родном граду у нашу медијску кућу дошао је и Чедомир Марковић, вокални солиста из Врања који годинама живи и ради у Београду. У разговору са њим сазнали смо шта ради ових дана, да ли припреме нове песме и да ли ускоро можемо да очекујемо неки концерт.

-Одмах на почетку желим да најавим да припремам концерт за своју публику у Београду. Корона је унела велике промене у живот свих нас и сви смо жељни добре песме, дружења . Јако се радујем предстојећем концерту и сусрету са свима онима који воле моје песме, каже Чеда Марковић.

-Моја нова песма ''Нек ти живот буде песма '' је већ изведена на Сабору народне музике, на коме је и победила. Реакције публике су сјајне, срећан сам због тога. Овај фестивал је окупио велики број извођача. Око 600 песама је изведено, песма је добила највише оцене жирија и публике и драго ми је због тога. Очекивао сам добар пласман, јер сам одмах при првом слушању схватио да се ради о врхунској композицији, добар је текст, има лепу поруку, једном речју права поезија. Критика публике је најдрагоценија, она даје коначну оцену. Може песма побеђивати на фестивалима, али док публика не да завршну реч, не може се рећи да је песма постигла успех, каже Чеда Марковић.

-Јако се радујем када дођем у свој родни град. Никада не могу да се наспавам јер има много људи , родбине, пријатеља са којима желим да се видим.  Овога пута сам дошао да се видим са мојим школским другарима из Учитељске школе. Виђамо се скоро сваке године,  подсетимо се дружења и анегдота из младости.

Када су концерти у питању , жеља ми је да одржим један у Позоришту у Врању јер је то веома леп амбијент и заиста бих волео да се ту дружим са својом публиком. Скоро сам снимао једну емисију у врањском амбијенту, у кући Боре Станковића, поред Белог моста ,испред  Народног музеја и на још неколико локација. Певао сам искључиво врањске песме, каже Марковић.

-Више од пет деценија се бавим певањем  и остао сам веран врањском мелосу и поносан сам на то. Чувам од заборава нашу изворну песму и ко год то буде радио, трајаће. Био сам упоран и истрајан али  направио сам искорак када је музика у питању, негујем и друге стилове. Врањску песму не може свако да отпева. Реч о јединственом мелосу, са мало речи, много је казано. Сама композиција и мелодија која прати врањску песму је врло квалитетна. Ако неко жели да се покаже у певању, треба врањску песму да отпева на прави начин, закључује Чеда Марковић.

 

Медијски садржај финансиран средствима из буџета града Врања.

Изнети ставови не представљају нужно ставове органа који суфинансирају медијски садржај.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 20 септембар 2021 15:25

Сродни чланци