Стефан Стојановић Слеш: Нека слике проговоре

Примус интер парес – Први међу једнакима

Стефан Стојановић Слеш

Стефан Стојановић Слеш- млади уметник из Врања постао је препознатљив и ван граница наше земље по сликању графита и мурала, али и као тату мајстор. Стефан је завршио Факултет уметности, одсек графички дизајн. Одувек је волео уметност. То је одредило његово будуће занимање. А све је почело у Школи анимираног филма у Врању где је заволео цртање и илустрације. Сестра је препознала таленат и упутила га на право место.

„Од своје шесте године сам био члан Школе анимираног филма, па све до уписа на факултет. ШАФје дефинитивно одредио пут и начин како ћу касније кроз живот да пролазим. Тамо сам упознао мали милион људи, од запослених и гостију сакупљо по неки штос, како заправо урадити неки цртеж. То је било презанимљиво, као и сама школа. Константно радиш са нечим што је цртеж, да би на крају дана добио нешто што је живо и покреће се на филму. 

После завршене средње школе уписао сам Факултет у Косовској Митровици, одсек дизајн, тамо сам прилично лако прошао кроз цео факултет, јер ми је било веома занимљиво све то што смо радили. 2017. год. сам дипломирао. Дизајном се данас не бавим превише, осим што понекад у сврхе тетоваже дизајнирам ствари. Тренутна преокупација су ипак мурали и наравно тетоваже“, каже Стефан.

Са првим скицама је почео 2006., а 2008. нацртао је и први графит у хаустору преко пута своје куће. Ту је дуги низ година после тога цртао и обнављао простор. И дан данас воли да тамо нешто дода или проучава шта је радио. 

Машиницу за тетоважу је први пут узео у руке 2012.

Најпре је тетовирао само другове и колеге, али није се тиме искључиво бавио, нити је планирао да му то буде животни пут. Тетоважа, и то она озбиљна, дошла је после факултета. Када се вратио у родни град, испијајући кафе у доколици, јер није имао посао, стигао је позив пријатеља који је одлучио да отвори студио за тетоважу. Није ни слутио да ће ускоро почети да раде заједно. Планирао је само да му ослика студио.

Тетовирање је важан део Слешовог живота. Када не слика, он тетовира.

„Основа је да човек има то неко цртачко искуство. Тетовирање је само другачији медиј преношења скице, као што је и сликање или вајање. Овде радимо на кожи, а у сликарству на платну или фасадама. Технику треба изучавати како се не би дешавале круцијалне грешке.  Колику улогу има кожа толико су важне и машинице, тај материјал са којим се ради. А има и доста цака које треба научити. У процесу сазревања било је разних фаза, питања зашто нешто не иде, али за све је потребно време да би савладали целокупну технику.

Паралелно са тетоважом ради и графите и мурале.

Модерним речником, Стефаново занимање у данашње време  носи назив „стрит артист“, улични уметник или особа која црта графите. Он се специјализовао и за зидно сликарство.

По муралима је већ постао препознатљив, а неки од радова, попут мурала Дијани Будисављевић учинили су га поносним.

„Драго ми је да је дошло до тога, борио сам се јако дуго да би дошао овде где сам. Сад имам баш позитивне реакције и веома сам поносан, јер значи да смо урадили добру ствар. Ја сам за то да све што цртам буде легално“, искрен је Слеш.

О свом таленту нерадо говори, јер каже не воли да се хвали. Сматра да увек може боље. Скроман је и тих, као и сви прави уметници.

У сваком раду дао је део себе. Каже да су му црквени мурали били најзахтевнији, и да је увек посебан притисак и одговорност како ће то изгледати.

„Сарадња са Епархијом је била велика част. Добио сам шансу да нешто што је традиција, духовно, свето, урадим на свој начин. То је прихваћено и поносан сам и срећан“.

Први мурал у Врању са црквеним мотивима је „Грачаница“  који је настао у склопу Здравственог центра. Стеван Милошевић, вероучитељ предложио га је да нацрта оца Јустина, а онда је радио и у порти цркве.

Уследио је позив за цртање мурала Дијани Будисављевић. Жени која је свет задивила својом храброшћу.       

Да би постао ово што јесте, морао је да прође разне фазе. Од доказивања и прихватања посла којим се бави у врањској чаршији, до препознавања и похвала.

Чест је гост фестивала у земљи и окружењу. Годинама учествује на фестивалима у Хрватској, Србији и Немачкој.У Хрватској је већ постао домаћи, ове говине био је номинован и за награду за почасног грађанина. Друга стална дестинација је Берлин. Одушевљен је могућностима које нуди овај град. На почетку је гостовао по недељу дана, а сада је позван на месец дана.

Жеља му је да нађе времена и за сликање. Воли да слика, али цртање мурала и тетовирање не дозвољавају му да се било чим другим бави.

Нада се да ће успети и да у Врању заживи један фестивал на коме ће гости бити уметници, муралисти из целе земље и окружења.

 

Медијски садржај финансиран средствима из буџета града Врања.

Изнети ставови не представљају нужно ставове органа који суфинансирају медијски садржај.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 20 септембар 2021 15:32

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У изради план Генералне регулације зоне 3 - Доње Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/LFC4wbqWjz via… https://t.co/erBIQ5QyeX
Школарци дођите у Библиотеку, стигли су најпопуларнији наслови - Радио Телевизија Врање https://t.co/rAMGpTDivc via… https://t.co/XQVaSK6pKJ
Сусрети села открили младе таленте - Радио Телевизија Врање https://t.co/vmZrSEGSeD via @tripplesworld https://t.co/xcpEGaVx5f
Follow RTV Vranje on Twitter