Јана Јањић – четкицом и осмехом до звезда

Jана Jањић је студенткиња уметности из Владичиног Хана. Завршила је уметничку школу у Нишу, а сада је студент факултета уметности.

Њен таленат препознали су још у основној школи, али оснажила се да следи свој унутрашњи импулс тек када је добила подршку породице. У почетку није било све тако сјајно, разуемели су је само мама. Други су говорили да је могла да одабере и неко боље занимање.

Јана је вредно радила, учила и хрлила ка свом циљу.

А мама, мама је чувала сваку њену скицу, цртеж, све. Ту се види како је напредовала и колико је предано радила,.

„ Нисам планирала да се бавим овим. Да би био уметник треба да поседујеш искуство и треба доста времена, зато себе не називам тако. Док са била мала мама ми је куповала пузле и оне тзв.боцкалице, тако да сам на тај начин показивала неку своју креативност. У седмом и осмом разреду, наставница је приметила таленат и предложила ми да се мало озбиљније посветим томе. Уписала сам Уметничку школу у Нишу. На припремну наставу ишла сам сваког првог у месецу јер моји нису били у могућности да ми омогуће да идем сваке недеље. Професор је рекао да уз доста труда и вежбе могу да постигнем нешто.

Имала сам само мамину подршку, која ме је и водила на припремну наставу и касније на пријемни. Други укућани су били против. Прихватили су бојажљиво тек када сам им донела први портрет“ , искрена је Јана.

Ни њој самој није било ништа јасно и познато. Сећа се првог сусрета са материјалом, оловкама, папиром, блоковиа, бојама, техникама у сликарству. Било јте то чудно и лепо искуство. Уживала је да истражује и учи о непознатом.

„Вежбала сам сваке могуће вечери, кад год сам била тужна или срећна, кад нисам могла да спавам. Ја сам ноћни лик, волим да стварам ноћу и тада имам концентрацију. Цртала сам и цртала, бавила се илустрацијом, цртала портрете, радила украсн, декоративне кутије. Тако је све почело.

Све је у суштини у вежби. Ја сматрам да сваки човек може да научи да црта. Можда не најбоље, али може. Ми уметници и иначе никада нисмо задовољни својим радом. Сматрам да је 5 посто талента, а остало је вежба. Мислим да је то вежбање прилично утицало на мој рад.

Уследио је нови корак. Упис на факултет.

„Уписала сам Факултет уметности. Била сам седма на листи од могућих 10 студената колико се примало. Смер је графички дизајн. То сам и у средњој школи учила. Сликарство, цртање и љубав према портретима дошли су касније“, каже Јана. 

На факултету је морала много да ради, да се упозна са стварима са којима није до сад. Са анатомијом људског тела,

 „ Усавршавање је неминовно. Све је другачије на факултету. У средњој школи када смо имали моделе, они су били у одећи, јер је то прилагођено нашем узрсту. На факулетету смо цртали актове. Временом то постаненавика. Али кад људи виде актове различито реагују. Није поената да ти неко го стане испред тебе и да га посматраш, важно је погодити анатомију, позу или нешто што се налази испред тебе.

Одлучила се за графички дизајн јер сматра да тај смер пружа широк спектар знања. 

„Почињете од нуле када кренете да дизајнирате. Ваша идеја је главна. Мало је напорно радити са људима, јер врло често нису сигурни шта хоће, али је инспиративно. Ми на факултету имамо предмете који се односе на различите врсте дизајна, имамо типографију, учимо комбинацију фонтова, радимо илустрације, амбалаже, паковања, плакате..

Пошто сам завршна година, апсолвент, још увек нисам одлучила чиме ћу се у суштини конкретно бавити. Љубав према сликању је једно. Не могу да кажем да од тога не може да се живи, али сасвим сигурно знам да је потребно много рада, енергије, времена, константно сте на терену. Док графички дизајн је ту, зона комфора и то је то“, уз осмех говори Јана.

Широј јавности, Јана је постала позната након цртања мурала на Спортском центру у Владичином Хану. Група младих која је ангажовала, знала је за њен рад и Јана је одговорила задатку. Мурал је постао њена лична карта, и ако је пре тога имала још радова.

„Ја и ја и даље не могу да схватим шта се ту десило, свеје дошло као бум за мене. Преговори су трајали два дана, посао је одрађен за 7 дана. Све је брзо ишло. Прича је одјекнула у јавности. Још увек не могу да схватим шта се ту десило, али драго ми је због тога. Тренутно радим за позориште у Хану, сценографију за једну представу. Радила сам пар кафића, у Нишу радим често мурале. Све ме то испуњава и лепо се осећам“, каже наша саговорница.

Мурал у Хану није њен први рад, већ је осликавала трпезарију цркве у Прешеву.

Поклонила је по неколико икона за храм Светог кнеза Лазара и манастир Светог Илије у Кацапуну. Ради и по наруџбини. Али сматра да на том пољу још треба да се усавршава. Жеља јој је да похађа школу иконографије у Грчкој.

Када је графички дизајн у питању, ради плакате, углавном за потребе факултета. Нека графичка решења нашла су се у ужем избору на познатим фестивалима. Добијала је и симболичне награде. Дизајнирала је пар логоа за пријатеље, али, како каже, није се још'препустила тим дизајнерским водама. 

„Радим илустрације, волим то, али их радим само за себе. Не показујем их у јавности. Желим да се усавршим и будем ја задовољна, па онда и други, надам се“.

Јана каже да је таленат можда наследила од стрица, који јако лепо црта. У најужој породици нико се тиме не бави, сем сестре која има смисла, али је више занима медицина. Мишљења је да су гени ту пресудни. Прабака и дека су били грнчари, имали су смисла за уметност. Дека је био столар, мајстор свог заната, а Јана мајстор на платну и зиду. У складу са модерним временима, и на компјутеру.

План јој је да заврши факултет, па онда ће одлучити шта даље.

Ова девојка чији осмех плени и која на живот гледа са позитивне, ведрије стране каже да је храбра и да би смела да почне нешто своје, од нуле. Без обзира на то у каквим временима живимо и колико је тешко младим људима, посебно девојкама, да се  позиционирају у свету искусних дизајнера и уметника.

Поручује свима да следе своје жеље и нађу пут до звезда.

 

Медијски садржај финансиран средствима из буџета града Врања.

Изнети ставови не представљају нужно ставове органа који суфинансирају медијски садржај.

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено понедељак, 20 септембар 2021 15:32

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У изради план Генералне регулације зоне 3 - Доње Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/LFC4wbqWjz via… https://t.co/erBIQ5QyeX
Школарци дођите у Библиотеку, стигли су најпопуларнији наслови - Радио Телевизија Врање https://t.co/rAMGpTDivc via… https://t.co/XQVaSK6pKJ
Сусрети села открили младе таленте - Радио Телевизија Врање https://t.co/vmZrSEGSeD via @tripplesworld https://t.co/xcpEGaVx5f
Follow RTV Vranje on Twitter