Марко Стаменковић Марс: Од уметности се не живи, за уметност се живи

Марко Стаменковић је млади уметник из нашег града  који је познат по врло специфичном таленту. Он је карикатуриста. Свој таленат је открио врло рано, још као дете.  Данас након 15 година бављења карикатуром признат је у уметничким круговима не само у граду и у Србији већ и ван граница наше земље.

-Са пет година сам почео да режем портрете људи, правио сам фигурице а након тога је уследило цртање, па сликање. Интересовање према карикатури сам открио у својој 15.години . Био сам јако лош на почетку, али нисам одустајао. Српски инат се пробудио у мени. Радио сам даноноћно , цртао, цртао и био све бољи. Посветио сам се томе, напредовао  и резултати нису изостали, што потврђују бројне награде које сам добио али и критике стручних људи који су пратили мој рад, каже овај млади уметник.

-Учесвовао сам на бројним конкурсима и такмичењима. Најзначајнија награда за карикатуру је она  коју сам добио у Барселони а пре пет година нашао сам се међу 14 најбољих карикатуриста у Европи. Сматрам то својим великим успехом и поносан сам због тога.

-Захваљујући савременој технологији, данас постоје нове могућности за рад. Карикатуре се могу цртати најсавременијом дигитал арт тенологијом и ја то примењујем у раду. Могућности су много веће и нема граница. Када сам почео да радим на тај начин, одмах сам се снашао и врло сам задовољан, објашњава Марко.

-До сада сам имао пет самосталних изложби у Врању и  у Београду  и преко 200 групних изложби. Тренутно сам направио паузу због посла којим се бавим, јер немам толико времена да се посветим карикатурама, али то не значи да одустајем од тога, далеко од тога. Од уметности се не живи, за уметност се живи, наглашава овај успешни карикатуриста и додаје да не води евиденцију колико карикатура је до сада урадио , то уредно раде његова супруга и мајка.

-Стрипови су такође моја велика љубав. Пре десет година објавио сам један стрип, учествовао на пар групних. Припремам нешто, имам готов сценарио, реч је о ратној причи, али о том потом. Тренутно се бавим графичким дизајном и задовољан сам, каже Марко.

-Остварен сам у највећој животној улози, имам дивну супругу и двадесетомесечног сина. Он већ показује знаке , воли да црта и мислим да ће се за њега чути и верујем да ће наследити мој таленат. Радује ме то, са усхићењем говори овај млади човек.

-Младима који су талентовани поручујем да раде, да не одустају и да остварују своје снове, закључује Марко Стаменковић Марс.

 

Медијски садржај финансиран средствима из буџета града Врања.

Изнети ставови не представљају нужно ставове органа који суфинансирају медијски садржај.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У изради план Генералне регулације зоне 3 - Доње Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/LFC4wbqWjz via… https://t.co/erBIQ5QyeX
Школарци дођите у Библиотеку, стигли су најпопуларнији наслови - Радио Телевизија Врање https://t.co/rAMGpTDivc via… https://t.co/XQVaSK6pKJ
Сусрети села открили младе таленте - Радио Телевизија Врање https://t.co/vmZrSEGSeD via @tripplesworld https://t.co/xcpEGaVx5f
Follow RTV Vranje on Twitter