Одштампајте ову страницу

Ивана Тасић: Остала сам доследна себи, и даље негујем изворну песму

Песма је њена велика љубав. Од малих ногу је певушила, надограђивала себе и напредовала из дана у дан. Данас је њено име препознатљиво не само у земљи већ и шире. Са једним од најквалитетнијих вокала са наших простора  Иваном Тасић  разговарали смо о чарима музике и њеном личном доживљају песме .

-Музика је моја  велика љубав од малих ногу и остала сам јој верна до данашњих дана. Песма лечи све, када смо тужни, када смо у проблемима, музика је најбољи начин да се растеретимо негативне енергије која је у нама. Када се мени десе такве ствари и када сам у лошем расположењу, пустим музику и много је лакше, почиње причу о музици Ивана Тасић.

-Када сам на сцени, усредсредим се на тему песме коју изводим. Иначе, када први пут слушам песму , размишљам о тексту,поготово када је реч о изворној музици, размишљам шта је анониман стваралац желео да нам каже. Трудим се да ту његову поруку пренесем публици и да она на најбољи могући начин схвати значење те поруке . Циљ ми је да својим извођењем пробудим код слушалаца жељену емоцију. Мој задатак, када сам на наступу је да дочарам оно што песма каже,објашњава Ивана.

-Дешава се често да певам када сам тужна и када нисам у најбољем расположењу.То је потпуно нормално људско осећање које просто наводи извођача, у овом случају мене, да на што бољи начин представим и изнесем песму. Певајући, ослобађам се негативне енергије, додаје наша саговорница. Уметницима је туга вечита инспирација и мотивација. Унутрашње стање уметника је од пресудног значаја за квалитет интерпретације. Ликовни уметник своја осећања ставља  на папир.Тако и вокални солиста и инструменталиста и сви они који се баве уметношћу своја осећања преносе кроз одређено уметничко дело, тачније кроз мелодију, композицију, песму.

- Ја сам врло рано почела јавно да наступам. Жао ми је што нисам водила евединцију ,како бих знала колико јавних извођења је било до сада. Било је наступа који су по квалитету и интерпретацији били бољи од других. Не мислим само на певање, већ на размену емоција са публиком. Не могу да кажем да сам била бриљантна на наступима. Јако сам самокритична и могу да кажем за себе да сам била добра .Чини ми се да нико да сада , чак и врхунски уметници нису достигли свој врхунац и максимум , нити ће успети јер од онога како смо нешто урадили, увек може још боље и то нам је вечита инспирација, да се сваки пут удаљимо од максимума који смо претходни пут пружили. Некада сам јако задовољна својим наступом, а некада не, самокритична је Тасићева.

-Када је трема у питању, није било времена да је осетим, јер сам се врло рано навикла на бину, сцену, светла. Било је ситуација да се омакне грешка при певању, да се прескочи строфа, да погрешно изговорим коју реч, али ко ради он греши, то је нормално. За мене су благо разочарање наступи када се више усредсредим  на контролу звука и када обраћам пажњу на техничке детаље , него на комуникацију са публиком, истиче Ивана.

-Мени су посебно драге песме са простора Косова и Метохије, јер ми прија њихов сензибилитет. Песма која је компонована али је урађена у духу  изворне музике '' Еј драги, драги божурове сади'' је једна од оних коју  изводим с посебним уживањем.  Песма  ''Под гором се шетало девојче'' коју сам снимила ми је такође посебно драга. Музику, текст и аранжман урадио је Влада Пановић , руководилац Народног оркестра  РТС-а ,инструменталиста на хармоници и врхунски уметник. Годинама сарађујемо и када је израда трајних снимака за Радио Београд у питању, и када је реч о концертима и фестивалима. Једном приликом смо нас двоје разговарали , он је хтео да се опроба у композиторском раду . До тада је компоновао нумере за инструменте. Сада је желео да направи песму. Позвао ме и питао да ли желим да направи песму за мене. Рекла сам да би било добро и да ћемо пробати .  Многи мисле да је то изворна песма, али није, компонована је. Моје је било само да је отпевам. Наменски је рађена за фестивал на Златибору 2008.године и била је врло запажена. Одмах након тог извођења, снимили смо је у студију Радио Београда. Тек онда смо схватили колико је песма дивна. Кад год је негде певам, реакције су позитивне и драго ми је што сам успела да је изнесем на најбољи могући начин, говори Ивана.

-Оно на шта сам најпоснија, када је моја музичка каријера је што сам остала доследна себи и свом избору. Од самог почетка сам се определила за неговање изворне песме и након толико година, на истом сам задатку а то је очување традиционалних песама и враћање у живот оних које су заборављене. Морам да споменем једног човека, мени драгог пријатеља, који је доста утицао да се определим и држим овог правца. То је инструменталиста и вокални солиста Врањанац Слободан Јовановић. Реч је о изузетном човеку који ми је много помогао и са којим сам извесно време радила на техници певања и заиста сам му захвална што ме усмерио на прави пут, каже Ивана.

- Радићу и даље трајне снимке за Радио Београд. Жеља ми је да урадим албум са својим песмама по којима ћу бити препознатљива. Наставићу да негујем традиционалне песме као и да будем део групе''Извор''. Што се мене лично тиче, нисам превише амбициозна, не тежим ка слави и популарности. Да сам то хтела, вероватно бих направила неки успех. Не бежим од тога, али ми то није крајњи циљ. Задовољна сам приватним и породичним животом. Стицање славе и популарности захтева одрицања, ја нисам била спремна на тако нешто нити ћу бити, чини ми се, знајући себе. Мени је ипак лепше да своје слободно време проводим са децом, да их васпитавам и уживам са њима.Такође ми је важно да будем са својим студентима. Мислим да се неће нешто променити у наредном периоду, на наступима се пуним лепом , позитивном енергијом и то ме испуњава.

 

Медијски садржај финансиран средствима из буџета града Врања.

Изнети ставови не представљају нужно ставове органа који суфинансирају медијски садржај.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Сродни чланци