Одштампајте ову страницу

Талија Марковић: Негујем свој таленат и пишем с љубављу

Талија Марковић је ученица 4.разреда ОШ''Вук Караџић у Врању. Има 10 година и важи за врло талентовану, маштовиту и креативну девојчицу. Пише стихове али и приче . Да ли ће написати песму или причу зависи од инспирације, од теме и идеје. Прве стихове које је смислила сама  је усмено говорила још у вртићу а први пут је своје мисли ставила на папир у првом разреду, када је научила да пише, присећа се ова талентована девојчица.

-Инспирише ме све оно што се дешава око мене.Највише ме инспиришу животиње и птице. Пишем о кућним љубимцима, али и о људима понекад. Постоји једна песма која ми је посебно драга. Писала сам о свом мачку Грицку када је имао девет месеци. Нема правила када ћу да пишем, зависи од инспирације. Једном сам легла да спавам  и током ноћи сам размишљала о кокосу,устала сам и написала  стихове. Понекада ми се и у школи деси да се сетим неких лепих стихова и ја их одмах запишем. Кад год ми дође мисао , одмах је ставим на папир.  Неке песме су дуге, неке су краће, све су различите. Сваки стих се разликује, придржавам се риме у писању и она је полазна тачка и основа. Није ми тешко да римујем стихове, чак ми је и врло забавно, објашњава нам Талија.

-Када напишем песму прво је прочитају мама и баба а у школи ми велику подршку дају учитељица и другари и тада увек добијем аплауз . Шта год да напишем, мојој породици се допада. Понекад  ми допуне нешто, како би моја песма била боља. Прихватам критике и често нечије предлоге применим у песми. Ево једне песме коју сам написала и која ми је посебно драга.

Гаврић Гавра

Ја сам Гавра, птица велика, највећа.

Нисам мала, то је шала.

Имам жену врану, којој се кафа стално пије.

4.априла за мој рођендан, мало сам се напио .

Псст, то је тајна! И три дана сам спавао.

А када сам се пробудио сачекао ме списак дугачак.

Као реп који има Талијин  мачак.

Све сам купио, када сам се вратио по команди врани кафу скувао.

Кад је врана код пријатељице отишла да ме оговара

Са својим птићима ,да им градим гнездо сам остао сам.

Одједном, да кажем, птичји хор је сазван

А први пут ја нисам позван.

Лепо певам ,није шала ,исто као птица мала.

Али ипак, сви ми кажу, немој да певаш, узми шарену лажу,

Врана се враћа,џезву стављам, кафу кувам,

Успут колачиће од деце своје чувам.

Овакав је мој живот, од свега и свачега се садржи.

А сад , извините , ручак ће да почне

Нова прича мора да отопчне

На пажњи хвала , децо мала,

Воли вас ваш Гаврић Гавра.

 -Када напишем песму, још једном је прочитам, исправим словне грешке и исправим неки стих који ми се не свиђа. Не водим евиденцију и не знам тачан број својих песама, али их брижно чувам у једној кутији. Када упоредим своју прву песму коју сам написала у првом разреду и оне које  пишем сада, примећујем доста разлике. Моје прве песме су биле кратке и лаке. Садашње су дуже и сложеније и имају поруку, каже Талија.

- Поред поезије ја пишем и приче. Јунаци су исти као и у мојим песмама. Ја им дајем људске особине , они знају да читају, пишу, плешу, певају , иду са мном у школу. Увек су ту са мном, и код куће, и у школи и на путовањима. Више сам песама написала него прича. Али ми је подједнако лако да пишем и једно и друго. У школи сам једном написала причу ''Чудесни  гавран'', присећа се ова талентована девојчица.

Талија воли и да црта. На њеним цртежима су заступљени мотиви као и у мојим  песмама и причама. Животиње су њена инспирација и када је цртање у питању. Талија воли да чита. Када завршим све своје обавезе  у школи и око домаћег задатка и око кућних љубимаца, имам слободно време и онда волим да читам. Успевам да се организујем и да постигнем све.

-Имам доста кућних љубимица и они ме најчешће инспиришу да пишем. Понекад је то хрчак, корњача, маце или птице а имам и рибице. Бринем о њима. Највише посла имам око хрчка. Мама ми помаже понекад. Волим да проводим време са њима. Омиљене су ми маце Грицко и Бела Грива као и хрчак Срећко. Првог кућног љубимца сам добила када сам била мала. Биле су то рибице. У једном тренутку сам имала четири рибице и једног пужа. Пужеве сам престала да чувам када ми је омиљена рибица угинула јер је ударила у њега. Животиње ме оплемењују, срећна сам када сам поред њих. Волим животиње и мој план је да једнога дана постанем ветеринарка или да радим у продавници кућних љубимаца, каже нам Талија.

Свакодневни  труд ове девојчице је уродио плодом. Учествовала је на бројним ликовним и литерарним конкурсима и такмичењима и много је награда освојила до сада , око 20-ак . Све су јој подједнако важне , како каже. Њени радови су објављени у неколико књига песама и зборника. Нада се да ће једног дана све што је до сада написала стати у њену збирку песама и прича.

-Поручујем вршњацима да што више читају, подсећам их да је у знању моћ ,што више знају више вреде. Желим да подстакнем своје вршњаке који имају неки таленат, да не одустају и да вредно раде, каже на крају разговора Талија Марковић.  

 

Медијски садржај финансиран средствима из буџета града Врања.

Изнети ставови не представљају нужно ставове органа који суфинансирају медијски садржај.

 

 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено четвртак, 28 октобар 2021 11:35

Сродни чланци