На конференцији за новинаре Окружног и Градског одбора Нове Србије у Врању представљени су нови чланови странке. Ивица Петрушевић, председник Окружног одбора Нове Србије рекао је да је приступнице потписало више од 40 нових чланова. У току су припреме за изборну Скупштину странке која ће бити одржана 5. октобра у Чачку.

Конференција је одржана са циљем да се нови чланови представе јавности како би се спречиле даље спекулације. Ради се о особама које су дуго у јавном животу града и у програму ове партије препознали су будућност, изјавио је Петрушевић и додао:

"У Нову Србију су дошли Лидија Тасић која је дипломирала на Филолошком факилтету и радила у Јединству и Центру за таленте. После 27 година СПС је напустио Братислав Богдановић, дипломирани менаџер, бивши радник Дирекције и Божидар Ђорђевић, бивши директор Водовода и бивши члан СПС-а и СНС-а."

Петрушевић је рекао да су у току припреме за изборну Скупштину НС која ће бити одржана у Чачку. Избори ће бити на свим нивоима. Из Пчињског округа у раду ће учествовати 50 делегата. Активиран је рад у свим одборима у округу осим у Босилеграду, где су припреме у току.  У Трговишту је одбор распуштен и до избора новог руководства руководи привремени орган, чуло се на конференцији за медије Градског одбора Нове Србије у Врању.

Европска недеља мобилности сваке године се одржава у периоду од 16. до 22. септембра, а ове године укључено jе преко 2.900 градова и општина из 49 држава. Они на таj начин исказуjу солидарност са принципима одрживе урбане мобилности.

Тим поводом Стална конференциjа градова и општина упутила jе позив своjим чланицама да се укључе у акциjу ,,Дан без аутомобила", коjи ће бити одржан сутра.

Позиву се одазвао и Град Врање, тако да ће сутра градоначленик са сарадницима пешице доћи на посао.

Тема овогодишње кампање jе безбедно пешачење и бициклирање, а слоган ,,Пешачите са нама!"

Ненад Ђорђевић, градски већник задужен за спорт на конференцији за новинаре говорио је о резултатима рада у претходном периоду, али и о плановима за наредни период .

Током претходне три и по године градска власт је доста тога урадила у свим областима како би живот грађана био лепши и бољи. То се односи и на ресор спорта, рекао је градски већник Ненад Ђорђевић. Када је спортски живот у питању важна је инфраструктура али и организовање спортских манифестација.   

'' У тренутку када смо дошли била је спремна пројектна документација за  изградњу градског стадиона по стандардима Европске уније. Наставили смо са реализацијом тог пројекта, завршили га до краја. Целокупни материјал је врхунског квалитета, тачније вештачка трава која је намештена је скупоцена, 23 евра по метру квадратном. Створили смо место где наши малишани могу безбедно да се играју и то нам је била намера , да се створе врхунски услови за развој талентоване деце у фудбалу,'' каже Ђорђевић. 

На целој територији града Врања у претходном периоду урађено је доста дечјих игралишта и терена за кошарку са чиме ће се наставити и у будућем периоду. Замењене су дечје справе и постављене нове тамо где је то било неопходно. Покренуто је пет нових спортских  манифестација: Маратон, Мини баскет фестивал, Видовдаснки турнир, Игре на води и Сеоске игре.

Подржано је одржавање већ постојећих манифестација: Футсал као и Избор најбољих у спорту.

Планова има доста, каже Ђорђевић и додаје да  ће атракција бити изградња атлетске стазе. '' Завршили смо пројектну документацију за изградњу атлетске стазе на градском стадиону . Њена вредност је 22 милиона динара. Тендер смо пустили, средства смо обезбедили. Наливање тартан стазе захтева посебне услове тако да се надамо да ћемо реализовати то што пре. Дужина стазе је 2.100 метара. Биће направљене четири траке поред трибина јер није било могућности за више. Сва такмичења и тренирања моћи ће да се одвијају на професионалан и безбедан начин. То ме радује,'' истиче градски већник.

Град је финансирао седам професора физичке културе за спортске активности у школама. Овим програмом  је обухваћено око 550-оро деце са територије Града и бесплатан је за родитеље и децу. У плану је да се на градском стадиону направи такмичење намењено  деци од првог до четвртог разреда основних школа које ће бити организовано после Дечје недеље  у октобру.

 

Последњи пут измењено четвртак, 19 септембар 2019 16:14

Школска година траје већ двадесетак дана. Ученици су се већ уходали, створили свакодневни ритам који прате, професори и учитељи такође. Нас је интересовало како су се ђаци прваци снашли пошто је полазак у школу њихова прва важна животна прекретница. Посетили смо прваке у Основној школи ''Вук Караџић'' у Врању.

Дечја граја, жагор, осмеси на лицу, другарство, учитељица и њен пријатан тон при обраћању деци-слика је коју смо затеклу у првом два ОШ ''Вук Караџић''. Атамосфера радна, амбијент какав и доликује првацима, доминирају цртежи  на зидовима. А прваци расположени за разговор са нама.

Дуња Арсић каже: ''Учимо да пишемо, цртамо.Више ми се свиђа у школи него у вртићу. Наша учитељица је најбоља учитељица, није строга. Помало знам да читам и да пишем али научићу све, има времена.'' Јања Станојевић додаје: ''Свиђа ми се у школи. Јуче смо писали и мало цртали. Ја више волим да пишем. Волим и да рачунам. Знам да наша азбука има 30 слова.''

'' Највише волим када рачунамо. Другови и другарице су много добри. Нисам свима запамтила имена али највише се дружим са другарицом из предшколске групе,'' додаје Вера Илић.

Катарина Џољић је дугогодишња учитељица која је извела генерације и генерације ђака. На почетку разговора она нам објашњава да је решен проблем тежине школских торби. Како она каже, у учионици постоји ормар где деца одлажу своје књиге тако да кући носе само оне које су им потребне за домаћи задатак. Што се тиче рада са децом, она сматра да су се прваци већ уклопили и да су врло заинтересовани за рад.

''Ми учитељице скоро никада не завршимо први разред. Ту је усхићење, радост због поласка у школу. Ђаци прваци нам доносе неку нову енергију .Имамо неких новина у наставном програму.Трудимо  се да се прилагодимо. За сада све тече по плану. Ми учитељи гледамо да се деца што пре осамостале. Деца нам дођу са много предзнања, а ми смо ту да их усмеравамо и да надограђујемо знање. Пројектна настава је новина тако да постоји већа могућност за дечју креативност. Очекујемо да добијемо пројектор и лап топове  што ће нам олакшати рад. У првом плану ће и даље бити разговор са децом,'' каже учитељица Катарина.

Поштовање, међусобно уважавање, ред, рад и постављање граница које деца углавном поштују, правила су које су неопходна како би се изградио ауторитет учитеља, каже Џољићева. Дружење са првацима завршили смо на леп начин, песмом.

Последњи пут измењено четвртак, 19 септембар 2019 16:23

Стручно знање је основни фактор развоја друштва и никада се не греши када се улаже у ту област, још када се томе дода и креативност, грешке нема.

У Европској унији 3 милиона привредних субјеката бави се сфером креативне индустрије и она има 12 милиона запослених. А како је код нас?

Потенцијала имамо, али га не валоризујемо, каже заменик градоначелника Ненад Антић. Морамо да се потрудимо да сачувамо интелектуално језгро, зато је и настао стратешки документ - План развоја креативних индустрија.

Већ су предузети одређени кораци и за наредни петак у великој сали Скупштине града заказан је информативни састанак за све незапослене који себе налазе у креативној сфери. 

''Биће одржан информативни састанак и ово је позив за све незапослене, који желе да се баве неком од сфера креативне индустрије, да дођу. Обезбеђено је 12 грантова. Део гранта је на хиљаду и 500, други на 2.400 и трећи на 3.600 евра. То  је бесповратна помоћ, а обезбеђена је и логистика,'' каже Антић.

Тиме се  отвара могућност за покретање сопственог бизниса или запослења у већ постојеће привредно друштво. Предузетнички ниво у нашем граду је на веома ниском нивоу, у односу на републички просек. Имамо дупло мање предузетника, а нарочито када је у питању креативна индустрија.

''У креативну индустрију спада рекламирање, производња медијског садржаја, архитектура, инжењерске делатности, уметност, графички дизајн, мода информационе технологије, продукција, филмови издаваштво. Врло је широк дијапазон,'' објашњава Антић.

Важно је да особа има креативну идеју, на пример да прави накит или симболе граде. Суштина је креативност, која је ретка роба. Свако је креативан, само је потребно знати покренути ту креативност, а затим је и валоризовати, појашњава Антић. Сетимо се само колики новац се окреће у индустрији моде.

Последњи пут измењено четвртак, 19 септембар 2019 16:18

У Влади Србиjе уручени су уговори за реализациjу проjеката из области економског оснаживања жена за 12 локалних самоуправа и четири удружења.  Фокус подршке jе на побољшању положаjа жена на тржишту рада, женском предузетништву и економском оснаживању жена на селу, те на промоциjи и примени Европске повеље о родноj равноправности на локалном нивоу.

Уговоре jе у име потпредседнице Владе Србиjе и председнице Координационог тела за родну равноправност Зоране Михаjловић уручио државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаjа и инфраструктуре Зоран Лакићевић.

 Свечаности jе, у име Града Врања, присуствовала градска већница Зорица Jовић.  

Последњи пут измењено четвртак, 19 септембар 2019 16:08

У току су радови на реконструкцији челичног- друмског моста у селу Грамађе у општини Владичин Хан који повезује више од десет села са обе стране Мораве. Вредност инвестиције је око 30 милиона динара, а финансирају је Путеви Србије. Радови би требало да буду завршени до 15.октобра.

Фреквенција саобраћаја посебно је повећана  изградњом јужног крака Коридора 10, што је оставило трага на мосту. Путеви Србије преузели су бригу око реконструкције. Првобитни план је био да се само замени коловозна конструкција, међутим увидом у комплетно стање одлучено је да се приступи детаљној обнови.

Дејан Цинцовић- шеф градилишта каже да је конструкција била прилично оштећена. ''Комплетно је урађен доњи део конструкције, урађено је пескарење, фарбање,замена оштећених елемената. Сада радимо на постављању арматуре за бетонску плочу и за пешачку стазу на мосту, '' каже он.

Пошто је у непосредној близини школа, водило се рачуна да се повећа безбедност пешака, а посебно деце.

''Новина је да смо урадили пешачку стазу на мосту која ће имати заштитну ограду и тротоаре, односно прилазни пут. Пут је фреквентан,а и школа је близу,'' наводи Цинцовић.

Стари челични мост у Грамађу дуго је одолевао зубу времена. Саграђен још давне 1925.године користио је многима и сведочио о тадашњем подвигу неимара.

Дејан Цинцовић објашњава да је реч о француском пројекту, а материјал је немачки, постојала је табла на мосту. ''Највероватније је то била нека заједничка акција тих двадесетих година прошлог века.''

План је да радови буду завршени до 15. октобра. Тада ће челични мост у Грамађу засијати новим сјајем и почети да пише неку нову историју.

Последњи пут измењено четвртак, 19 септембар 2019 16:17

Након вишемесечне истраге усмерене на откривање кривичних дела у вези са кријумчарењем људи, на подручју Врања и Бујановца ухапшено je осaм осумњичених за кријумчарење 251 мигранта из Пакистана, Авганистана, Бангладеша и Индије.

Осморо осумњичених је у више наврата, прокријумчарило 251. страног држављанина - мигранта из Пакистана, Авганистана, Бангладеша и Индије, и пребацили их ка земљама Европске уније, саопштило је Тужилаштво за организовани крминал. То указује да је реч о организатору и члановима организоване криминалне групе.

Приликом претреса код осумњичених лица пронађено је и привремено одузето више мобилних телефона и СИМ картица, као и страни новац који су добијали за трошкове илегалног превоза.

 Сви ухапшени ће уз кривичну пријаву бити спроведени у Тужилаштво за организовани криминал у Београду, након чега ће бити саслушани.

 Ову акцију су извели полицијски службеници Управе криминалистицке полиције, Службе за борбу против организованог криминала, Сталне ударне групе за сузбијање кријумчарења људи, у координацији са Тужилаштвом за организовани криминал у Београду.

Последњи пут измењено четвртак, 19 септембар 2019 16:20

Почиње нови циклус бесплатних превентивних прегледа без заказивања на које могу да дођу и грађани без здравствене књижице. У више од сто здравствених установа широм Србије, међу којима су и Дом здравља и Општа болница ЗЦ Врање, радиће се неколико врста превентивних прегледа. Што се Врања тиче, у недељу 22. септембра, од 8 до 16 сати грађани ће моћи да провере ЕКГ, измере крвни притисак, ураде контролу гликемије и ОРЛ прегледе. Циљ ових акција Министарства здравља је повећање јавне свести о значају превенције као основе очувања здравља у нашем друштву.

Страна 1 од 1521

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Сутра ''Отворени дан'' у касарни Први пешадијски пук - Радио Телевизија Врање https://t.co/mplxXjRrbU via @tripplesworld
Скоро један век одолева зубу времена - Радио Телевизија Врање https://t.co/GuWq4F4J8o via @tripplesworld
У недељу превентивни прегледи - Радио Телевизија Врање https://t.co/Lb8soBJ3iE via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter