РТВ

РТВ

Уз музику и игру, насмејани и еуфорични матуранти врањске Гимназије прославили су данас крај свог гимназијског образовања. Наша камера забележила је делић атмосфере на гимназијском терену.

„Своју средњу школу памтићу највише по другарству, били смо сложни, и било је лепо свих ових година. Радостан сам, туга после, сад само срећа. Радује ме што најзад могу мало да се одморим”, каже Михајло.

„Гимназију ћу памтити по друштву, дружили смо се много и у томе издвајали од осталих. Дефинитивно нисам тужна, радосна сам што ћу да упознам нове људе и променим средину”, каже Катарина

„Пре свега Гимназија ми је пружила једно адекватно образовање, и данас сам поносан”,  прича Никола.

„Стекао сам доста пријатеља, постао човек, схватио шта желим да будем, и знам да је најбитније од свега да око себе имаш добре људе. Доста сам узбуђен, настављам свој живот и надам се да ће само да буде боље”, објашњава Страхиња.

„Своје образовање памтићу по друштву, школи, и по најбoљем професору, нашем разредном Радету Ивковићу, и професоркама Маји Булајић и Станислави Митић. Провешћемо се последњег дана, сада долазе трубачи, а врањски Гимназијаци свима желе да упишу жељене факултете”, поручује Павле.

 

У организацији Савета Месне заједнице Оџинка, сутра ће бити одржана пета самсијада која ће и ове године бити такмичарског карактера. Интересовање домаћица које желе да учествују је велико а  за најбоље организатори су припремили бројне награде. Самсијада се организује са циљем да се врањски кулинарски специјалитет који је познат надалеко, самса као бренд Врања сачува од заборава и да се промовишу праве традиционалне вредности.

„Ово је пета самсијада коу организујемо и верујем да ће бити итекако успешна. Желимо да је проширимо и да буде на нивоу целог града, да учесници буду не само из ове Месне заједнице већ и из осталих у граду. Надамо се да ће већ следећа бити на још вишем нивоу и да ће се прикључити такмичари ван Врања”, каже Ненад Антић, заменик градоначелника.

„Пракса је показала да се учесници највише пријављују непосредно пре почетка самсијаде тако да и сада највећи број пријава очекујемо сутра од 15 до 17 сати. Свака самса биће обележена бројем тако да жири када жирира нема представу ко је правио одређену самсу. За све учеснице припремили смо пехаре, захвалнице и дипломе. Такође припремамо и изненађење за све оне који буду учествовали”, каже Гордана Станковић, чланица Савета МЗ Оџинка.

„Интересовање је велико. Имамо најаве да ће се такмичити и стари Врањанци који живе у Београду. Они знају шта је самса и драго нам је што ће и они доћи да на овај начин сачувају самсу од заборава. Очекујемо већу посећеност него претходних година”, каже Срба Николић, члан Савета МЗ Оџинка.

„Позивам све грађане и грађанке Врања не само из ове Месне заједнице, без обзира да ли ће бити у улози такмичара или посетилаца да дођу и да уживају, јер је ово јединствено дружење и сви су добро дошли”, каже Биљана Димчић, председница Савета МЗ Оџинка.

Поред такмичарског дела када ће жири имати веома тежан задатак, биће организован и пригодан програм.  Посетиоци ће бити у прилици да уживају у наступу вокалног солисте Бранимира Стошића Кацета  у пратњи Слободана Јовановића на хармоници. За најбоље су обезбеђене награде а циљ овог окупљања је пре свега дружење, кажу организатори. Самсијада ће бити одржана у 17 сати у просторијама Месне заједнице Оџинка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У недељу ће у врањском Здравственом центру бити одржана још једна акција превентивних прегледа. Како сазнајемо од менаџмента ове здравствене установе, превентивни прегледи трајаће у периоду од 08 до 16 часова. Предвиђено је да заинтересовани грађани могу да ураде  ултразвук абдомена, хормон штитасте жлезде и офталмолошке прегледе. Подсећамо да су ови прегледи доступни и оним грађанима који немају оверене здравствене књижице, а на прегледе се долази без упута и заказивања.

 

 

Запослени у Спилиту, њих око 300 окупили су се данас испред погона. Кажу, прострујало је обавештење међу радницима да су позвани да дођу. Испоставило се да их је позвала агенција која је ангажовала 70 посто радника да потпишу решења о отказу. Неки су потписали, неки не. Преосталих 30 посто који су ангажовани преко Спилита имају информацију да ће путем поште добити отказе. Нико од власника и руководства им се није обратио, нити имају било какву информацију. Слика испред Спилитовог погона, говори сама за себе. Уместо да су за машинама, радници стоје и чекају, а многи међу њима, кажу и не знају зашто су дошли. Немају синдикат, нити било какву организацију, а проблеми су бројни.

„Сада терају раднике да потпишу раскид уговора о раду, а плате нису исплатили како то може. Прошли и овај месец нисмо примили плату. То је  око 60 хиљада,  то су за нас паре, за њих нису, али за нас јесу. Нисам потписао. Прошле недеље нам се обратио директор фирме са молбом да подржимо план, да се фирма стави на ноге, да се стрпимо наредних месеци, да ће плате да касне. Имамо проблема, постоје две сестре форме Нефа и Спилити, чији је власник Рус. Нефа је обуставила сарадњу са Спилитом и остала дужна, и зато су проблеми. После тога су нас послали на одмор, јер има и оних који годину и по дана нису користили одмор. Нису нам давали, увек је имало посла и све је било прече од нас. Добављачи су изнели репроматеријал. Чекамо да видимо ко ће да настави са радом или неко да нас преузме. Било је прича да ће неко да нас преузме. Један је хтео да дође, он сада отвара погон у Сувом Долу. Већина руководства иде тамо, неки радници се врбују да оду тамо”, каже Ристић Зоран.

„Ја сам била у ПИО прекјуче, од августа 2017. године ништа није уплаћено. То је сигурно, ево вам листинг”, каже једна од радница. 

Руководство града Врања непријатно је изненађено дешавањима у Спилиту, каже Ненад Величковић, помоћник градоначелника за привреду.

„Ми нисмо ни на који начин обавештени о њиховој одлуци. Покушавамо на сваки начин да ступимо у контакт са њима, али се не одазивају на наше позиве. Град и Министарство привреде нису давали субвенције  Спилиту, тако да ми ту немамо никакву одговорност. Руководству града је изузетно жао што је неколико стотина људи остало без посла, тако да ћемо у наредном периоду покушати да сагледамо њихове проблеме и да им на неки начин помогнемо”, каже Величковић.

Неки медији су данас објавили да је НЕФА сестра фирма Спилита затворила своја представништва за пословање. Шта је истина у целој причи показаће период који је пред нама.

 

Одржано је официјално мерење ММА бораца пред вечерашње велико такмичење које ће бити одржано у Спортској хали са почетком у 19 сати. Четврту годину заредом Гладијатор тим из Врања организује мечеве који окупљају велики број бораца из земље и иностранства. Овога пута одржаће се 3 полупрофесионалне и 9 професионалних борби, а такмичиће се чак четири борца из Врања.

„Уводни меч вечери Милан Стојановић против Филипа Атанасовића, категорија до 66 килограма и меч вечери вицешампион државе, државни шампион, оснивач клуба Гладијатор, главни човек целе ове приче, који од 2013. није поражен у дисциплини ММА, Милош Костић. Сви сте добродошли и очекујемо рекордну посету у хали у Врању”, каже Игор Шпадијер, официјални водитељ Gladiators fight championship.

„Ово је мој осми професионални меч по реду. Мој противник долази из Албаније. Има различитих категорија, такорећи све категорије, имамо категорију до 66 килограма, до 71 лака, валтер категорија до 77, средња категорија у којој се ја такмичим 84, 93 полутешка категорија и апсолутна преко 93”, каже Милош Костић, организатор Gladiators fight championship.

„Надам се да ћу оправдати поверење града и да ћу победити вечерас”, нагласио је Костић. Четврти међународни ММА турнир окупиће 24 такмичара.

 

У оквиру пројекта „Матура 2019” који реализује Министарство унутрашњих послова Републике Србије у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја матуранти ће имати 50 посто попуста на такси превоз у време матурских прослава. На територији града шест средњих школа организује прославу матурске вечери. Знамо да матуранти средњих школа углавном имају положени возачки испит, али се из безбедносних разлога не саветује да неискусни возачи на оваква славља одлазе сопственим аутомобилима.

 „Углавном су сада сви положили за вожњу, велика већина матураната већ вози и мислим да је стварно небезбедно да идемо својим аутом, јер вероватно ће да се попије тамо мало и у таквом стању не би требало да возимо. Ово би стварно доста значило јер није мали трошак цела матура и цела та организација, тако да ово јесте добар предлог”, каже Меланија Стојилковић, матуранткиња.

„У потпуности се слажем са Меланијом и мислим да је ово добар гест надлежних служби за нас, јер ће стварно добро да нам дође”, каже Нађа Стојановић, матуранткиња.

„С обзиром на то да ће доста њих да попије, боље је тако, али како возе овде у Врању, свеједно је. То што је јефтинији такси то је супер, с обзиром на то да се протекла два месеца повећала доста цена. Безбедније би било таксијем, али ипак многи хоће да их неко види у неком добром ауту, тако да ће вероватно већина да дође својим колима или ће неко да их довезе”, каже Предраг Деспотовић, матурант.

Кроз кампању „На матуру без аутомобила” пројекат је подржала и Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са локалним Саветима за безбедност саобраћаја и удружењима таксиста. Председник Савета за безбедност и градоначелник Врања, Слободан Миленковић одржао је састанак са представницима МУП-а и врањских удружења таксиста. Безбедност матураната треба да буде на првом месту у овом периоду, тако да се већина такси удружења прикључила акцији.

„Пинокио такси се прикључио овој акцији, дајемо 50 посто попуста на такси превоз свим матурантима за одлазак на матурско вече. На овај начин олакшаћемо им што се тиче трошкова око матуре, али постићи ћемо и тај главни циљ - унапређење безбедности у саобраћају”, каже Мирослав Тасић, Пинокио такси.

Циљ пројекта је подизање нивоа свести о безбедности матураната и свих грађана у време завршетка школске године и матурских прослава, а истом се придружило десет такси удружења са територије града.

 

 

У Србији је први пут од ове године 24. мај државни празник који се обележава радно. То је Дан словенске писмености и културе. Прославља се 24. маја као сећање на дан када су 863. године, после свечаности у част обнове Цариграда, светитељи Ћирило и Методије кренули на мисионарски пут међу Словене у Моравску. „Словенска писменост је изашла на историјску сцену и дужни смо да се са пијететом и захвалношћу сећамо великог рада Ћирила и Методија”, рекао је министар културе Владан Вукосављевић. Потом су њихови ученици Климент и Наум направили ћирилицу коју данас користимо, подсетио је он.

Одржано је официјално мерење ММА бораца пред вечерашње велико такмичење које ће бити одржано у Спортској хали са почетком у 19 сати. Четврту годину заредом Гладијатор тим из Врања организује мечеве који окупљају велики број бораца из земље и иностранства. Овога пута одржаће се 3 полупрофесионалне и 9 професионалних борби, а такмичиће се чак четири борца из Врања. Меч вечери имаће вицешампион државе и оснивач клуба, Милош Костић, који од 2013. године није поражен у овој дисциплини. „Надам се да ћу оправдати поверење града и да ћу победити сутра”, нагласио је он.

 

 

Период који је пред нама најбољи је за сезонско запошљавање особа које су радно способне, а примају материјалну надокнаду, каже већница Данијела Милосављевић. Међу хиљаду и сто прималаца помоћи, има доста оних, који због тога што су радно способни надокнаду примају 9 месеци, остали свих 12. Долази период када они могу сами да зараде, тим пре што је од ове године на снагу ступио и закон о томе да је послодавац у обавези да и сезонским радницима плаћа порезе и доприносе. Тако ће бити осигурани током лета, а јесен је и најбоље време за подношење захтева како би се помоћ примала током зимских месеци. Период сезонских послова који је пред нама треба да искористе сви, а нарочито они који су радно способни, а примају материјалну надокнаду. Грађевински послови, послови у пољопривреди обезбедиће им приходе за три месеца у којима нису обухваћени материјалном надокнадом.

Берба малина и јагода, а и грађевински радови већ су почели. С обзиром да три месеца радно способни примаоци материјалне надокнаде по закону не примају надокнаду, треба да искористе овај период паметно, поручује Данијела Милосављевић, градска већница.

„Наши земљорадници вапе за људима који ће радити сезонске послове. И то су некада поприлични приходи који ће омогућити њиховим породицама да имају одређену сигурност. Да набаве уџбенике за децу, огрев, припреме зимницу и да долазак зиме дочекају обезбеђени”, каже већница.

Има оних који се баш ангажују у време сезонских радова, каже већница. То се види и кроз захтеве за једнократне помоћи.

„Имамо мање захтева за једнократне помоћи, не траже, јер сами зарађују у том периоду и сами кажу, нама није проблем када крене пролеће нама није проблем, када има посла. Међутим када крене септембар и октобар посла је мање и то је период када би требало да обнављају своје захтеве”.

Од ове године на снагу је ступио и закон о томе да је послодавац у обавези да и сезонским радницима плаћа порезе и доприносе. То треба да знају сви који сезонски раде и чак и ако послодавац не жели да их пријави, постоје инспекцијске службе, наглашава већница. 

Због радова на електроенергетским обjектима  у недељу, 26.маjа,  без струје  ће остати део Буjановца код Дома здравља и стадиона, насеља Каракачка и Каракан. Такође, без струjе ће бити и Улица Лоле Рибара са околним улицама, као и села Раковац и Српска кућа. Искључења су планирана у периоду од 8 до 12 часова, са прекидима.

Страна 1 од 186

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Дан словенске писмености - Радио Телевизија Врање https://t.co/N0ZFc0Tm1l via @tripplesworld
Матуранти прославили последњи дан у Гимназији - Радио Телевизија Врање https://t.co/SKSsSUinPZ via @tripplesworld
Спилит: Радници очајни - Радио Телевизија Врање https://t.co/lGei2p011t via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter