Друштво

Друштво

Завршетак комплетног Коридора 10 од севера до југа Србије мења слику целе земље, која може да користи све предности тога што је најкраћа. „Свака нова деоница коју смо завршавали на Коридору 10 доносила нам је нове фабрике и погоне, више саобраћаја и бољи живот у местима поред којих пролази ауто-пут“, истиче Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Јужни крак Коридора 10 у саобраћај је свечано пустио председник Републике Србије, Александар Вучић. Он је, заједно са члановима Владе, представницима дипломатског кора, локалних самоуправа и управних округа, привредника и са другим гостима обишао отвореним аутобусима деоницу кроз Грделичку клисуру, где се на неколико локација обратио извођачима радова и свима присутнима.

Поред председника Вучића говорили су и председница Владе Ана Брнабић и потпредседница и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Изградња овог дела ауто-пута кроз Грделичку клисуру трајала је шест година и представља најтежу, најсложенију и најзахтевнију деоницу Јужног крака Коридора 10.

„Ми смо се ухватили у коштац са највећим проблемима и успели да их савладамо. Овај ауто-пут није само важан због његове лепоте и градитељских подухвата. Овај ауто-пут је важан због страних и домаћих инвеститора, због уштеде новца, због нижих транспортних трошкова, ово је важно због људи пре свега“, изјавио Александар Вучић, председник Србије.

„Срећна сам и поносна што данас завршавамо овај јужни крак коридора 10 и овај велики подухват кроз Грделицу. Желим да честитам свим грађанима Републике Србије зато што је ово за све њих, ово је велики историјски дан“, изјавила је Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије.

„Порука коју шаље Србија је да жели да се повезује, развија, Србија је модерна, може и хоће и верујем да овај пут јесте само почетак свега онога што ћемо у будућности тек урадити“, изјавила је Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Након обиласка целокупне Грделичке клисуре, а посебно Косине 2, петље Предејане, локације Момин камен и тунела Манајле стигло се у Владичин Хан. Председник Вучић се овде, код моста Врла, који је осветљен у бојама српске заставе, уз ватромет, обратио грађанима и поручио да је Србија успела да изгради све што генерације нису могле и да треба да будемо поносни најлепшим мостом и ауто-путем који Европа има, а који ће бити за нашу децу и будућност.

„Ово јесмо ми и ово јесте Србија, нема лепше земље од наше Србије, нема земље коју више волимо и нема поносније земље од Србије и нема народа који попут нашег може да каже да је успео толико да изгради и промени себе и своју земљу као што смо ми успели у протеклих неколико година“, нагласио је председник Вучић.

Свечаности отварања ауто-пута присуствовао је велики број грађана, чланова Владе Србије, дипломатског кора, представника локалних самоуправа и управних округа, привредника и других гостију. Присуствовали су и шеф делегације ЕУ у Србији, Сем Фабрици, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и премијер Северне Македоније, Зоран Заев, који су се такође обратили присутнима.

Свечаном пуштању у саобраћај присуствовао је и велики број грађана Врања и Пчињског округа, као и представници друштвеног и политичког живота Врања.

„Мислим да је ово један од најважнијих пројеката, не само за Србију, већ и за Пчињски округ и за град Врање и, наравно, Владичин Хан. Пуно је примера да је држава присутна на југу, имамо и Симпо и Јумко и бројне пројекте, али ја мислим да је завршетак Коридора 10 један од најбољих примера присутности државе на југу и доказ да се држава бави развојем југа на један озбиљан начин“, изјавио је Славиша Булатовић, народни посланик.

Србија ће са отварањем деонице аутопута у Грделичкој клисури имати повезан ауто-пут од севера до југа. Дужина јужног крака Коридора 10 од Грабовнице до Левосоја (Пројекат Југ) је 74.14 км. Деоницу кроз Грделичку клисуру дужине 26,30км  карактеришу 36 мостова укупне дужине 5.700м, два тунела (Предејане и Манајле) укупне дужине 2.808 м, измештање магистралног пута у дужини од око 1.100 м и међународне железничке пруге Београд – Ниш – Прешево у дужини од око 1,5 км.

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 20 мај 2019 14:12

Без струје ће данас бити села Доњи Нерадовац и Павловац у периоду од 10 до 16 часова са прекидима. Разлог су радови на електроенергетским објектима.

 

 

 

Вучић је рекао да му је неко причао пре неколико дана да ће Владичин Хан бити оволико леп, не би му веровао.
"Рећи да сам срећан вечерас било би само гребање по површини. Пресрећан сам. Ово је нешто што ће остати нашој деци, будућим поколењима."

У Владичином Хану, на отварању деонице кроз Грделичку клисуру дошао је велики број државника, дипломата, гостију. Ту су Сем Фабрици шеф делегације ЕУ у Србији.
Он се и обратио окупљеним грађанима и гостима и истакао значај изградње Коридора и ове деонице не само за грађане Србије већ и за читаву Европу.
Говорио је и Зоран Заев премијер Северне Македоније. Он је рекао да се радује успесима својих суседа.
Да смо сада још чвршће повезани. Путоваћемо брже и повезивати се јаче. Ово је велики дан за Србију али и Македонију.

Председавајући председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик рекао је да се овде не осећа гостом већ у неку руку и домаћином јер је и једна фирма из Републике Српске учествовала у изградњи. Он је рекао да је овај пут од историјског значаја.
Ово ће остати као велики успех ове Владе и председника Вучића.

 

Последњи пут измењено субота, 18 мај 2019 20:30

Велики број грађана окупио се испод централне бине код моста Врла како би присуствовали свечаном пуштању у саобраћај јужног крака Коридора 10. Председник Србије, Александар Вучић, свечано отвара ову деоницу.

Мост Врла је дужине 646 метара. Овај мост је највиши и најдужи на јужном краку Коридора 10. Највиши стуб на мосту је 62 метра.
Мост Врла се протеже преко реке Врла и пута ка Републици Бугарској.
Специфичан је по томе што је осветљен и боје мења сваког дана.

''Невероватна ствар! Све што смо маштали и сањали деценијама сада је наша стварност. Рекли су да никада неће да се заврши, али нема потребе да се осврћемо на то, данас је велики дан, сви ти људи возиће се овим ауто-путем и желим им дивну вожњу, да им дечица мирно спавају. Најтежа тачка, тешко је било укротити природу Грделичке клисуре, најтежи део пута у целој Србији  који су сви прескакали. Ухватили смо се у коштац са највећим проблемима и остварили најбоље резултате. Овај пут је важан због људи, пре свега, што ће бити богатији и успешнији. Доказ како држава враћа својим људима,'' пише на инстаграм профилу Будућност Србије.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Стаменковић: Пољопривредну производњу подићи на виши ниво - Радио Телевизија Врање https://t.co/d27OB429qM via @tripplesworld
Мини баскет фестивал за викенд - Радио Телевизија Врање https://t.co/UmcB3PZjjB via @tripplesworld
„Време радости” уз Мињу, Тијану и Леонтину - Радио Телевизија Врање https://t.co/cXkWHxK5d0 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter