A+ A A-

Обележавање јубилеја Историског архива

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Јубилеј, 55 година постојања и рада Историјског архива ''31. јануар'' у Врању обележен је изложбом и промоцијом књиге на чијим припрема се радило дуго. ''Двадесети век кроз архивске фондове и збирке Архива у Врању'' назив је изложбе на којој су представљени најзначајнији документи који сведоче о прошлости овог краја. Промовисана је и књига ''Начелство округа врањског од 1878. до 1915. године, аналитички инвентар''.

У препуној сали Галерије Народног музеја у Врању присутнима се најпре обратио директор Историјског архива  који је подсетио на значај постојања ове установе у граду, а и шире.

''Архивска грађа којом располаже Историјски архив у Врању обухвата период од  1858. године па све до данашњих дана. Сва грађа доступна је грађанима у истраживачке и приватно-правне сврхе. Најчешће се користе документа  старијег датума образовних установа као и органа управе за писање семинарских, дипломских и других стручних радова'', наглашава  Боривије Манасијевић Директор Историјског архива.

На припреми изложбе и књиге која је промовисана радило се дуго и темељно.

''Нас неколико је радило на припремању ове изложбе око три месеца. На изложби је представљено више од 170 докумената, како копија, тајко и оригинала.Што се тиче моје ауторске књиге коју промовишемо данас, на њој сам радила један дужи период јер аналитички инвентар захтева пре свега сређивање архивске грађе по архивистичким принципима и тек онда се даје архивистички опис сваком документу понаособ'', каже Бранка Јаначковић, аутор књиге.

''Ова књига представља  финале у архивистичком раду. Када се документи прикупе, они се најпре среде и систематизују, обрађују и на крају се објављују. То је управо ова књига и то је финална заштита  докумената који би требало да се чувају за сва времена'', рекао је Радомир Ристић, рецензент књиге.

''Ово је читави мали зборник наредби, дописа, изјава, излазака на терен с краја 19. и почетком 20. века када и траје цела ова прича'', напомиње Бранка Марковић, лектор књиге.

На промоцији се чуло да је  књига ''Начелство округа врањског од 1878. до 915.године. , аналитички инвентар''   културно, есенцијално и уникатно , непоновљиво благо које би требало чувати за поколења. Што се тиче изложбе , презентовањем неких од најзначајнијих и најинтересантнијих докумената из фондова збирки Архива , насталих током прошлог века, расветљавају се догађаји из политичког, привредног и културног живота овог краја.

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 102 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

16483370
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
4857
9370
58003
15673434
186712
280004
16483370

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.