A+ A A-

Обележавање јубилеја Историског архива

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Јубилеј, 55 година постојања и рада Историјског архива ''31. јануар'' у Врању обележен је изложбом и промоцијом књиге на чијим припрема се радило дуго. ''Двадесети век кроз архивске фондове и збирке Архива у Врању'' назив је изложбе на којој су представљени најзначајнији документи који сведоче о прошлости овог краја. Промовисана је и књига ''Начелство округа врањског од 1878. до 1915. године, аналитички инвентар''.

У препуној сали Галерије Народног музеја у Врању присутнима се најпре обратио директор Историјског архива  који је подсетио на значај постојања ове установе у граду, а и шире.

''Архивска грађа којом располаже Историјски архив у Врању обухвата период од  1858. године па све до данашњих дана. Сва грађа доступна је грађанима у истраживачке и приватно-правне сврхе. Најчешће се користе документа  старијег датума образовних установа као и органа управе за писање семинарских, дипломских и других стручних радова'', наглашава  Боривије Манасијевић Директор Историјског архива.

На припреми изложбе и књиге која је промовисана радило се дуго и темељно.

''Нас неколико је радило на припремању ове изложбе око три месеца. На изложби је представљено више од 170 докумената, како копија, тајко и оригинала.Што се тиче моје ауторске књиге коју промовишемо данас, на њој сам радила један дужи период јер аналитички инвентар захтева пре свега сређивање архивске грађе по архивистичким принципима и тек онда се даје архивистички опис сваком документу понаособ'', каже Бранка Јаначковић, аутор књиге.

''Ова књига представља  финале у архивистичком раду. Када се документи прикупе, они се најпре среде и систематизују, обрађују и на крају се објављују. То је управо ова књига и то је финална заштита  докумената који би требало да се чувају за сва времена'', рекао је Радомир Ристић, рецензент књиге.

''Ово је читави мали зборник наредби, дописа, изјава, излазака на терен с краја 19. и почетком 20. века када и траје цела ова прича'', напомиње Бранка Марковић, лектор књиге.

На промоцији се чуло да је  књига ''Начелство округа врањског од 1878. до 915.године. , аналитички инвентар''   културно, есенцијално и уникатно , непоновљиво благо које би требало чувати за поколења. Што се тиче изложбе , презентовањем неких од најзначајнијих и најинтересантнијих докумената из фондова збирки Архива , насталих током прошлог века, расветљавају се догађаји из политичког, привредног и културног живота овог краја.

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 214 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

12589659
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
13722
15100
28822
11750060
449755
549942
12589659

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.