Школарина за студенте на Педагошком факултету остаје иста

Школарина за самофинансирајуће студенте на Педагошком факултету у Врању и ове школске године биће иста као и претходних година.

Један од 13 факултета Универзитета у Нишу ове године уписује 260 студената на основним студијама, 100 на мастер и 5 на докторским.

Законом о високом образовању предвиђена су мерила и критеријуми за утврђивање цене школарине. За тај износ студент добија право на похађање наставе, праћење вежби, консултације, полагање колоквијума. Последњим изменама Закона омогућено је студенту да један испит полаже три пута бесплатно, а након три неуспела покушаја у обавези је да га плати. Ове школске године неће бити измена када је школарина у питању.

''Школарина за самофинансирајуће студенте износи 60.000 динара уз могућност плаћања у више рата. Овај износ се на нашем факултету протеже последњих седам, осам година. У складу са препоруком Владе да се не повећавају школарине ми се придржавамо тога узимајући у обзир и структуру наших студената и немогућност да из финансијских разлога не могу да студирају у неком другом граду'', казао је Небојша Томић, секретар Педагошког факултета.

Томић објашњава да је повећање цена школарине на факултетима индивидуална ствара. Примера ради , школарина на Учитељском факултету у Београду повећана је са 96.000 на 99.000 динара. Што се тиче врањског факултета, за сада цене остају непромењене. Када се ради о упису, од  260 предвиђених места  на основним студијама на Педагошком факултету у Врању 110 студената  ће моћи да се  упише на терен буџета а 150 -оро ће бити самофинансирајући.

''Највећи број студената се опредељује за смер учитеља у четворогодишњем трајању након чега треба да заврше и мастер годину која је од 2007. обавезна за овај образовни профил. 50 места је предвиђено за васпитаче и 50 за мастер професоре технике и информатике у петогодишњем трајању. У истуреном одељењу у Неготину има места за 40 студената'', појашњава Небојша Томић, секретар Педагошког факултета.

С обзиром да се приближава пријемни испит на Педагошком факултету у Врању већ је одржана једна припремна настава за потенцијалне студенте. Још један такав сусрет за будућим бруцошима биће организован крајем маја када средњошколци буду завршили са свим својим обавезама.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 17 мај 2017 13:31

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отежано изношење смећа у зимским условима - Радио Телевизија Врање https://t.co/qVBpZMrxDR via @tripplesworld
"Досије новинар" - нова књига новинара Војкана Ристића - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFYDNWCTNB via @tripplesworld
У сусрет Европској недељи превенције рака грлића материце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7cZTbL7dXZ via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter