A+ A A-

Заживело дуално образовање

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

По систему дуалног образовања ове школске године почеле су да функционишу три средње школе у Врању. Велика су очекивања од оваквог система образовања, пре свега у домену смањења стопе незапослености.

Дуално образовање одобрено је у Хемијско технолошкој, Техничкој и Пољопривредној школи. Посетили смо ученике Техничке школе, смера бравар-заваривач и оператер машинске обраде, који раде по овом систему.

Ученици кажу да су задовољни и да су овај смер уписали зато што лакше могу да дођу до запослења.

Циљ дуалног образовања је да ђаци у школи стичу опште образовање и стручна теоријска знања, као и практичну обуку у првој години. Учење на радном месту почиње у другој години, када код послодавца буквално обављају послове за које се школују, радећи у целој смени заједно са осталим запосленима.

''Интересовање је добро и за сада смо успели у томе. Има доста предности у систему дуалног образовања: боља сарадња школа и фирми и деца у оваквим профилима стичу теоријска и практична знања у првој години, у другој су обуке и пракса 2 дана, већ у трећој су 3 дана у фирми", појашњава Славиша Анђелковић, директор Техничке школе.

Сматра се да је дуално образовање један од главних разлога за ниску стопу незапослености младих у земљама у којима је развијен овај систем.

''Задатак компаније је да све оне ученике које примају на реализацију практичне наставе из ових образовних профила бар делом ангажују након завршене средње школе. То је и предност дуалног система јер имамо велики број школованих кадрова на Заводу, не раде из разлога што компаније нису примале овакве кадрове јер су школовани кадрови који нису у складу са потребама. Образовни профили нису случајно одобрени, већ на основу потражње тржишта'', каже  Зорица Јовић, већница за културу.

Ипак, у развијенијим земљама, овакав вид школовања је плаћен. Код нас за сада нема услова да ученици добијају месечну надокнаду.

''Искрено благи сам скептик у погледу тога како ће то заживети, јер образовни систем не треба само да буде уско специјализован, да ученици стекну те неке вештине, већ мора да постоји и могућност даљег напредовања. Почело је дуално образовање, али те новчане награде за ученике, барем у симболичном износу, код нас још увек нема'', рекао је  Душан Младеновић, професор.

Ваља напоменути да опредељивање за један овакав образовни профил не ускраћује могућност ученику да касније студира, ако ипак не жели одмах да почне са радом.

Какви ће бити плодови дуалног система образовања, показаће време. За сада су задовољни и професори и ученици, али и послодавци.

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 140 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17344924
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
5117
9320
41493
16512223
247321
276634
17344924

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

ТВ ЕМИСИЈЕ

Сазнајте

Пази снима се

Заједно

Разгледница

Радио емисије

И ја сам твој пријатељ

Идентитет Рома

Калдрма на мрежи

Ритам града

 

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.