A+ A A-

Пројекат: ''Боље сутра''

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

           Ново: Уколико мајка није држевљанка Србије, отац ће остварити право на родитељски додатак

Родитељски додатак је финансијска помоћ коју држава даје мајкама за рођење првог, другог, трећег и четвртог детета. Висина помоћи зависи од тога које је дете по реду. Додатак може добити и отац ако испуњава услове, а мајка није жива, напустила је дете или је из објективних разлога спречена да брине о детету. Каква је ситуација на теритотији града Врања  и у којој мери родитељски додатак олакшава егзистенцију брачним паровима?

Родитељски додатак је мера подстицаја рађања чији је циљ повећање броја деце и пораст наталитета. Родитељски додатак није питање ни милостиње, ни добре воље, ни хуманости, већ је то обавеза друштва и државе.

''Родитељски додатак је веома важан када родитељи размишљају о породици, када је у питању и прво, друго, треће и четврто дете. Цела ова прича покренута је 2002.године када је донет Закон о финансијској подршци породицама које имају децу. До сада је постојала пракса да право на родитељски додатак има мајка која је држављанка Републике Србије  и која живи на њеној територији'' истакао је Мирољуб Станковић, већник за здравство.

Од пре пар месеци уведена је новина која се односи  на мајке које нису држављанке Републике Србије. Породица, ипак може да оствари право на родитељски додатак.

''Иако мајка није држављанка Републике Србије, отац може да  оствари право на родитељски додатак. То је препорука државе  и то треба да сви знају. Такви захтеви се не враћају и такви брачни парови, такође могу да остваре право на родитељски додатак'', рекао је Станковић.

Родитељски додатак за прво дете исплаћује се једнократно и износи око 39.000 динара. За друго, треће и четврто дете исплаћује се у 24 једнаке месечне рате тако да за прво дете рата износи 6.400. за друго 11.500 а за треће око 15.300 динара. Исплата родитељског додатка је редовна и нема кашњења.

 

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 85 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17365586
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
6215
9541
62155
16512223
267983
276634
17365586

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

ТВ ЕМИСИЈЕ

Сазнајте

Пази снима се

Заједно

Разгледница

Радио емисије

И ја сам твој пријатељ

Идентитет Рома

Калдрма на мрежи

Ритам града

 

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.