A+ A A-

Потписивање колективног уговора циљ Синдиката новинара Србије

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Округли сто на тему “Достојанственим радом до професионалног новинарства” одржан је у Врању у организацији Синдиката новинара Србије. Циљ пројекта, је остваривање јавног интереса у јавном информисању. Значај ове теме препознат је на конкурсу за суфинансирање пројеката из буџета града Врања. Синдикат новинара Србије залаже се да се едукацијом новинара, медијских радника, послодаваца и локалне самоуправе успостави социјално-економски дијалог.

Синдикат новинара Србије годинама се залаже за потписивање најпре појединачног, а затим и гранског колективног уговора који би медијским радницима омогућио остваривање права гарантована Конвенцијом Међународне организације рада, Уставом Србије и Законом о раду. У нашој земљи конкретну институционалну подршку још увек немају, али имају Европске и Светске федерације новинара  које настоје да медијски радници у Србији имају исти третман и заштиту као у свету.

"Нема слободних медија без слободних новинара. Новинаре штите колективни уговори. До колективног уговора, који је стандард у целој Европи и земљама са демократском традицијом стиже се преговорима репрезентативних синдиката са послодавцима", истакла је Драгана Чабаркапа, председница СИНОС-а

О значају потписивања колективног уговора у свим медијским кућама говорила је Мирослава Стошић, дугогодишња председница подружнице Синдиката новинара Србије у Радио телевизији Врање.

"Радио телевизија Врање је још пре 10 година имала предлог колективног уговора који смо понудили локалној самоуправи, међутим тада није било политичке атмосфере да се такав уговор потпише. Ми не тражимо ништа што је ван система, ван закона јер и у другим гранама има колективних уговора са проширеним дејством", подсетила је Мираослава Стошић

У раду округлог стола учествовали су новинари и медијски радници свих електронских медија са овог подручја, као и неки од дописника штампаних издања. Једини представник послодаваца био је Зоран Величковић директор и гл.одг. уредник Радио телевизије Врање који је истакао да је синдикални рад у овој кући постојао одувек.

"Ми смо још 2003.године завршили и довели до потписивања појединачни колективни уговор, али на жалост због политичке смене тај процес је заустављен. Након тога су уследиле медијске реформе и у борби за опстанак нисмо могли тиме да се бавимо, али ја се надам да ће сада када се стање стабилизује, Радио телевизија Врање бити прва медијска кућа која ће потписати колективни уговор", рекао је Зоран Величковић- директор и гл. и одг. уредник РТВ Врање.

На скупу се чуло да је СИНОС узео активно учешће у разговорима о доношењу новог сета медијских закона. И да се надају да ће права медијских радника новим законским решењима бити боље заштићена.

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 263 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

16974129
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
854
9984
57892
16164611
153160
279764
16974129

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.