A+ A A-

Нова књига Сунчице Денић

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Из штампе је изашла нова збирка поезије проф. др Сунчице Денић под називом ''Матица''. Ово је њена шеста збирка песама која је објављена у Заводу за културу Војводине, а у едицији Награде Милица Стојадиновић Српкиња.

''И да сам  умрла заједно са својом песмом, била бих жива увелико већ, ван домашаја смрти''

Поглавља ''Стара песма'', ''Примирје'', ''Зрно'', ''Људи'', ''Песник'', ''Огледало'', ''Нешто између'', ''Удба'', ''Измишљена прича о завичају'', ''Пушка'', ''Ван граница'' и ''Мрак'' обједињена су у збирци која носи назив ''Матица''.

''Мислим да је врло функционалан назив књиге и хтела сам да укажем да је ово пут до суштине, до почетка, до матице, до прапочетка, до оне честице, свеједно где је та честица, да ли се односи на пчелу матицу, да ли се односи на завичај матицу, на истину матицу, небо, ово је на насловној страни звезда која саму себе експлодира. То је матица, центар постојања'', рекла је проф. др Сунчица Денић, ауторка.

Збирка је штампана као резултат награде ''Милица Стојадиновић Српкиња'', коју је ауторка добила прошле године за песничку збирку ''Невреме''. То је нов рукопис, како сама ауторка каже ''разговор са душом''. И у овој књизи Сунчица Денић проговорила је о ономе што је најличније.

''То спајање прошлости са будућношћу јесте тренутак о коме садашњост говори. Она говори о импресији, експресији, али и о искуству. Ове песме су мало тематске, не умем да дефинишем једном дефиницијом, састављена је од циклуса који су делом лични, делом традиционални'', каже проф. др Сунчица Денић, ауторка.

И овога пута песникиња се дотакла завичаја. Фрања Петриновић је у рецензији записао да она ''симбол завичајности пропушта кроз неколико визура, на различите начине га сагледавајући хронолошки, историјски и поетички.''

''То није само мој завичај, то је завичај свих нас. Ја нисам сада са патетиком проговорила, овде сам била и мало критички настројена, ја не могу од тога да се одвојим, мада то је само један циклус. Зраци тог одјека, завичаја осетиће се и у другим песмама, како би рекао Рилке све је искуствено, све полази са тог изворишта'', истиче проф. др Сунчица Денић, ауторка.

За своје стваралаштво проф. др Сунчица Денић добила је бројне награде, као што су Повеља и Плакета Бранко Миљковић, Перо деспота Стефана Лазаревића, Вук Филиповић, Мајсторско писмо, Свети Сава, Сима Цуцић, Ана Франк, Григорије Божовић и најновија, али сигурно не и последња, Милица Стојадиновић Српкиња.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 125 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17357501
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
7671
10023
54070
16512223
259898
276634
17357501

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

ТВ ЕМИСИЈЕ

Сазнајте

Пази снима се

Заједно

Разгледница

Радио емисије

И ја сам твој пријатељ

Идентитет Рома

Калдрма на мрежи

Ритам града

 

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.