Производња поврћа-шанса за мала газдинства

Пластеничка производња рентабилна је грана пољопривреде за газдинства која немају велики земљишни посед. На подручју Врања има десетак већих произвођача који су се определили за овај вид аграра. Један од оних који се искључиво тиме успешно бави је Ненад Ђорђевић у Требешињу.

Две деценије Ненад Ђорђевић бави се повртарском производњом. Почео је скромно са неколико пластеника. Данас под фолијама има више од пола хектара земље, где производи готово све врсте сезонског поврћа.

Првенствено производи парадајз,паприку, лук, краставце, спанаћ и салату.Ова сезона  није била као у најбољим годинама али не може да се пожали да је било губитака, како би рекли златна средина оцењује Ненад Ђорђевић.

Обавезе око припреме земљишта, производње расада до финалног производа бројне су током целе године. Свега месец до два у зимској сезони пластеници су празни. Улагања су висока, а крајњи исход неизвестан, јер како каже овај врсни повртар, нема стабилности на тржишту. Све раде сами, од производње до транспорта и продаје. Недостаје им задруга која би преузела бар пласман. Очекују да се и ту нешто промени уз помоћ државе. За то време учи о овом послу како би био спреман да се бори са конкуренцијом.

Ђорђевић истиче да је ишао на бројне обуке где је стекао и сертификате који потврђују да је научио да на прави начин користи пестициде, хербициде и ђубрива. Осведочио се да то има позитиван утицај на производњу.

Ослушкују потребе тржишта, труде се да се наметну квалитетом и да први понуде потрошачима сезонско поврће. Има зараде, кажу, али је до ње дуг пут. Још кад би се ограничио неконтролисани увоз  традиционалних повртарских култура, од белог лука до пасуља, било би боље и за произвођаче и за потрошаче.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 28 новембар 2017 14:55

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Игор Младеновић у Управном одбору Асоцијације спорт за све Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/NFBap0AkXg via @tripplesworld
Почело разматрање извештаја о раду за прошлу годину - Радио Телевизија Врање https://t.co/fBFb8OOpck via @tripplesworld
Саобраћајка код Моштанице - Радио Телевизија Врање https://t.co/PHOOggpNOC via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter