90% аграрног буџета за субвенције

Одбор за пољопривреду Скупштине Републике Србије прихватио је предлог  аграрног буџета за 2018.годину. Највећи део буџетских средстава предвиђен је за субвенције пољопривредницима, као и за подизање капиталних објеката и изградњу и уређење атарских путева.

Укупно 90 одсто пројектованог аграрног буџета Републике Србије за 2018. годину биће искоришћено за исплату субвенција пољопривредницима. При томе је за подстицаје опредељено 30,6 милијарди динара, а за директна плаћања 21 милијарда динара. У рурални развој биће уложено нешто више од пет милијарди. Укупно ће за аграр у наредној години бити одвојено 44 милијарде динара, што је за пет и по милијарди више него ове године. Поред пара из републичког буџета,  пољопривредници који поседују више од два хектара земље, почетком наредне године моћи ће да конкуришу и за бесповратна средства из ИПАРД програма Европске Уније за куповину трактора.

Наиме Србије је из овог програма 2015. године добила 15 милиона евра бесповратних средстава, што мора да искористи до краја 2018. године. Због кратког рока, Министарство пољопривреде одлучило је да овај фонд буде искоришћен за куповину механизације. Процене су да је то у овом тренутку најсврсисходније, јер су трактори и прикључне машине у Србији стари у просеку више од четврт века. У јуну следеће године, за ова средства моћи ће да конкуришу и они који намеравају да граде хладњаче, силосе и друге капацитете. Рок за реализацију  пројеката из ИПАРД програма је две године. И наредних година аграрна политика Србије ослањаће се на директна плаћања произвођачима иако, према проценама експерата то не доводи до укупног развоја. Пример за то су велики произвођачи који средства из субвенција касније улажу у хотелијерство и друге гране привреде. Сталним мониторингом над  ефектима домаће  аграрне политике, у комбинацији са појединим мерама које примењује Европска Унија, ресорно министарство одређиваће стратешке правце  развоја аграра у наредне четири године.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Глумица Жетица Дејановић премијером обележава две деценије рада - Радио Телевизија Врање https://t.co/QCSdAbtpwa via @tripplesworld
Рано поврће-папрено - Радио Телевизија Врање https://t.co/Jnko3iEbmD via @tripplesworld
Права мањина унапређују развој друштва - Радио Телевизија Врање https://t.co/1owSCIr1Ts via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter