A+ A A-

До 12. децембра рок за избор управника зграда

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

До 12. децембра стамбене зграде би требало да се региструју у стамбене заједнице и изаберу управнике како је предвиђено новим  Законом о становању и одржавању зграда. Будући да је рок све ближе, у Скупштини града представници Одељења за урбанизам, имовинско-правне послове и комунално-стамбене делатности одржали су састанак са председницима кућних савета и управницима стамбене заједнице. Циљ сусрета је упознавање представника стамбених заjедница са регистрациjом и избору управника.

Ближи се крај законског рока за избор управника стамбених зграда како је предвидео нови Закон о становању и одржавању зграда. До 12. децембра стамбене зграде би требало да се региструју у стамбене заједнице и изаберу управнике. Одзив за регистрацију стамбених заједница је за сада слаб.

"За сада имамо 18 регистрованих стамбених заједница то су управници који су се јавили од неких 200 дакле неких 10 посто што је изузетно слаб одзив", рекла је Данијела Бандовић, шеф одсека за комунално стамбене послове.

Недоумице око регистрације стамбених  заједница избора управника постоје. Зато је данас организован састанак представника Одељења за урбанизам, имовинско-правне послове и комунално-стамбене делатности са председницима кућних савета. Они су упознати су поступком регистрациjе и могућношћу да за  управника  бирају комшију или да се определе за професионалног управника.

„Мислим да  95 посто станара  више воли да има комшију за управника зграде. Ово је нужно решење коме прибегавамо да људи из својих редова изаберу управника зграде јер ће он најбоље решавати проблеме својих комшија. Професионални управници ће имати много више проблема" истакао је Зоран Бургић, координатор скупштине стамбених заједница насеља Виктор Бубањ.

Уколико се станари не договоре око избора управника или професионалног управника, остаје могућност увођења принудне управе. Да би се увела принудна управа потребно је да на терен изађе инспекција и тек ако утврди да зграда није у регистру и нема управника оставља се рок да се такво стање поправи. У противном,  локална самоуправа поставља „ принудног управника“.

"Локална самоуправа поставља принудног управника из регистра професионалних управника Тренутно на територији града немамо регистрованог ни једног, знамо да је један добио лиценцу али још увек није у регистру који води Привредна комора Србије.  С тим,  ако не постоји на територији локалне самоуправе бира се најближа јединица локалне самоуправе, а то је Лесковац" додала је Данијела Бандовић.

Састанку је присуствовао и начелник Градске управе Душан Аритоновић који је нагласио да будући да су рокови тесни, има и оних који се надају да ће бити продужен и да ће што мање зграда добити принудну управу. Он је подсетио да су новим законским решењима стамбене зграде стекле статус правног лица и да морају имати управника.

 

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 118 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17597336
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
58
10981
46609
16785355
174591
325142
17597336

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.