На југу Србије млека све мање

Млечно говедарство на југу Србије бележи константан пад у последњој деценији. Проблеми са којима се ови сточари суочавају  годинама су нерешени .Највећи проблем је неорганизован откуп и ниска цена млека.

 

Стојан Трајковић у Горњем Ристовцу један је од последњих  сточара у том крају који се интензивно бави  говедарством. У штали има 16 квалитетних  музних грла. У зависности од периода године, дневно има од 80 до 120 литара млека. Међутим, због  ниске откупне цене и неорганизованог откупа не испоручују млеко.

Стојан Трајковић напомиње да се на самом газдинству баве производњом сира. Сваке недеље износе на пијацу, али због веће количине имају проблема да све пласирају. Такође продају и мушку телад.

Ова година за сточаре је била доста тешка. Због суше нису могли да произведу довољно сточне хране и сада имају повећане трошкове.

Трајковић истиче да није био у могућности да наводњава парцеле под кукурузом, те тако није могао ни да направи силажу.Сада купује и концентрат и резанац как би могао да прехрани грла.

На осталим газдинствима у Ристовцу млечних грла говеда готово и нема. Подаци то потврђују . Процењује се да крупних грла има од 4 и по до пет хиљада. Пре десетак година узгајало се двоструко више. Уколико се не реализују планови  локалне самоуправе о доласку инвеститора  оправдана је бојазан да ће се тренд опадања наставити.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 07 децембар 2017 16:04

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отежано изношење смећа у зимским условима - Радио Телевизија Врање https://t.co/qVBpZMrxDR via @tripplesworld
"Досије новинар" - нова књига новинара Војкана Ристића - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFYDNWCTNB via @tripplesworld
У сусрет Европској недељи превенције рака грлића материце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7cZTbL7dXZ via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter