A+ A A-

Од ИПАРД-а прво па трактор

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

За српске пољопривреднике почиње реализација бесповратних средстава из ИПАРД програма Европске Уније. До краја 2018. године требало би да се искористи бесповратних 15 милиона евра. С обзиром на кратак рок, ресорно министарство одлучило је да ова средства буду намењена  за набавку трактора и механизације.

Конкурс за набавку трактора и механизације  за пољопривреднике биће објављен 20. децембра ове године. Основни услови за пријављивање на конкурс су да пољопривредник има регистровано газдинство, да има исплаћене све јавне дажбине и све пореске обавезе које је дужан према држави.

Да би могли да конкуришу тражи се и три године искуства у пољопривредној производњи. За оне без праксе услов је или завршена средња пољопривредна школа или диплома  било ког факултета. Посебни услови прописани су Правилником и односе се на врсту производње и величину поседа. За конкурисање је неопходно да пољопривредник има  пословни план, дозволу и  понуду добављача.

Из Управе за аграрна плаћања  препорука пољопривредницима је да се за припрему документације обрате Пољопривредним саветодавним службама. Они који прођу на конкурсу, обавезни су да најпре сами финансирају инвестицију. Тек онда може да пошаље захтев да му се део инвестиције врати. Право на повраћај  65 одсто средстава  имају они који су млађи од 40 година. На 70 одсто повраћаја имају они који  улажу у планинска подручја.

Прописано је да у зависности од величине поседа зависи и јачина трактора који може да се купи. Примера ради, воћар који  има од два до 10 хектара под засадом, може да конкурише за трактор јачине до 60 киловати. Уколико има већи воћњак , од 15 до 50 хектара, тада ће моћи да купи трактор из ових средстава, јачине до 80 киловати.

Ово је први позив за конкурисање. Остали ће уследити у наредном периоду до 2020. године. До тада ће пољопривредницима Србије бити на располагању још 160 милиона евра. Ако је судити по искуству пољопривредника у Хрватској највећи проблеми приликом конкурисања су нерешени имовинско правни односи, папирологија и неповерење људи да ће им неко дати новац. Према подацима Европске Комисије  искоришћеност предприступних фондова за рурални развој просечно у 12 земаља која су их користила, је око 60 одсто.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 112 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17348171
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
8364
9320
44740
16512223
250568
276634
17348171

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

ТВ ЕМИСИЈЕ

Сазнајте

Пази снима се

Заједно

Разгледница

Радио емисије

И ја сам твој пријатељ

Идентитет Рома

Калдрма на мрежи

Ритам града

 

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.