Учење кроз рад

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

“Учење кроз рад” је организован процес током кога ученици, под руководством и надзором инструктора у реалном радном окружењу код послодавца, стичу компетенције неопходне за ефикасан и продуктиван рад у одређеном занимању или групи занимања.

Принципи дуалног образовања су доступност, релевантност, проходност, целоживотно учење, право избора, једнаке могућности, партнерство, професионалност и етичност, осигурање квалитета. Међутим, има и скептичних.

“Ја долазим из Техничке школе, код нас се управо примењује тај вид дуалног образовања. Чини се да ми тако преписујемо неке ствари са Запада и мислимо то ће функционисати и код нас, па опет не препишемо дословно, него прилагодимо потребама, али не потребама ученика, већ потребама неких других. Ми смо преписали то дуално образовање и оно се сада спроводи, али један елемент смо ми одатле искључили, а то је новчана надокнада ученицима који обављају ту праксу, тако да ученици могу сутра да очекују да ће више бити плаћени на основу посла који раде. Имамо само једну приватну фирму која је из области производње намештаја, а која је и у ранијем периоду давала нека средства ученицима. Ми сад очекујемо неке епохалне промене, а главни сегмент смо избацили. Благи сам скептик у погледу тога, јер ученици не могу да буду уско специјализовани, мора постојати широко образовање и могућност даљег напредовања'', наглашава Душан Младеновић, професор у Техничкој школи.

Плаћено или не, дуално образовање има своје реално постављење циљеве а то су: обезбеђивање услова за стицање, усавршавање и развој компетенција у складу са потребама тржишта рада;  обезбеђивање услова за даље образовање и целоживотно учење; развијање предузимљивости, иновативности, креативности, професионални и каријерни развој сваког појединца; обезбеђивање услова за лични, економски и општи друштвени развој; развијање способности за тимски рад и осећај личне одговорности у раду; развијање свести о важности здравља и безбедности, укључујући и безбедност и здравље на раду; развијање способности самовредновања и изражавања сопственог мишљења као и самосталног доношења одлука.

''Ми смо и раније имали праксу у средњим школама, да неко погрешно не схвати принцип функционисања система дуалног образовања, али у тим случајевима ученици би углавном отишли на сат-два у компанију, провели мало времена тамо и то би било то. У случају дуалног образвоања ученик мора да буде на пракси у току целог радног времена, добија ментора од стране предузећа и стране школе, прате га два ментора, и на основу његовог рада и залагања, компанија одлучује да ли ће га запослити након средње школе. Код ових образовних профила прва година је класична, стичу се основна стручна знања, а већ касније се ученици уводе у фирму са све већим бројем радних дана'', каже већница Зорица Јовић.

Учење кроз рад код послодавца може да се врши током читаве школске године у периоду од 8 до 20 часова, најдуже осам сати дневно односно највише 35 сати недељно, у складу са планом и програмом наставе и учења. Учење на раду се изводи код послодавца у целости. Део учења кроз рад може да се изводи и у школској радионици уколико је то предвиђено планом и програмом наставе и учења односно уколико га код послодавца није могуће остварити у целини. Уколико се део учења кроз рад изводи у школској радионици, школа мора поседовати материјал и опрему неопходну за реализацију дела учења кроз рад који није могао бити остварен код послодавца. У школи је дозвољено реализовати највише 20 одсто од броја часова учења кроз рад предвиђених планом и програмом наставе и учења.

Верујемо да ће свако наћи свој пут до правог занимања!

 

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 105 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17564858
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
2842
11289
14131
16785355
142113
325142
17564858

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.