Систем дуалног образовања - корак напред

Послодавцима у Србији све је мање битна диплома факултета, док примат дају знању и искуству које будући запослени са собом носи. Све већи број страних компанија које долазе у нашу земљу, такође има већу потражњу за радничким кадром, него за менаџерима. Чак 80 посто запослених у новим погонима су они који раде за машинама или на фабричкој траци. Због тога ученици чешће бирају занимања која им након средње школе нуде могућност запослења.

''Концепт и наше земље, колико могу да видим, и та кретања ка Европској унији су у правцу тога да ће пољопривреда бити будућност. Мислим да ће наша земља и ићи у том правцу, више средстава ће бити издвојено управо у те пољопривредне фондове, моћи ћемо за њих да конкуришемо и да уједно развијамо на тај начин и пољопривреду'' каже професор Србољуб Митић.

Професорка Зорица Митровић додаје да је настава ове школе тако конципирана од почетка, и пре дуалног образовања:

''Ми годинама уназад имамо одличну сарадњу са малим привредницима у нашем окружењу, где су наша деца и раније одлазила. Систем дуалног образовање је корак напред, јер деци гарантује и могућност запослења, јер привредници имају обавезу да ту децу запосле, а уједно да виде колико су наша деца оспособљена за рад. Све оно што уче теоријски, они касније ураде у лабораторији или у производним погонима. Они су након четврте године заиста оспособљени за рад. Многи наши ученици су се запослили још пре него што су завршили матурски испит, с тим што велики број деце и настави школовање. То је основна предност стручне школе, јер могу да бирају да ли ће радити или наставити школовање.''

Последњих година се више улаже у пољопривреду и чини се да смо до скоро ''бежали са села'', док се сада враћамо тамо. Пољопривредна школа такође сведочи да је ове године много више ученика уписано у ову образовну институцију, посебно од како се спроводи дуално образовање. Што се тиче конкретно пољопривреде, практичан рад омогућава им да упознају целокупан пољопривредни процес, те у сваком тренутку, одлучили да се школују или не, могу себи да обезбеде неку сигурност гајењем пољопривредних култура, а посебно путем органске производње. Посебно је занимљива њихова пракса на њиви, где имају свакодневне обавезе око гајења биља. Део ове атмосфере можете видети на фотографијама које се налазе у оквиру овог текста. Ученици су нам рекли да планирају да раде у фирмама у којима ће обављати праксу, али ако то не успе могу сами да гаје неке пољопривредне производе, тако да, жаргонски речено, ''никада неће бити гладни.''

''Свакако да ће им користити. Осмислили смо један програм који ће им бити интересантан. Урадили смо јагоду у нашој пластеничкој производњи, сада ћемо садити црни и бели лук, затим неку од повртарских култура. Ово им омогућује да виде процес производње сваке од култура и да се несметано укључују у даљи процес производње. Свако од њих ће након завршене школе моћи ће да направи један овакав пластеник и да у њему остварује своја знања. Имају програм и органске производње, тако да производимо и здраву храну која је све виши и више на цени'', појашњава професор Драган Анђелковић.

Пластеник ове школе налази се у оквиру порте манастира Свети Никола у Врању, те они помажу и око уређења манастирског врта, а уједно уживају у благодети овог простора и природе која га окружује. Према потписаним уговорима, одмах након завршене средње школе двадесеторо њих почеће да ради, а уколико одлуче да студирају и након студија наставе да раде у некој од фирми где обављају праксу, ове фирме омогућавају им и стипендију.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Дан словенске писмености - Радио Телевизија Врање https://t.co/N0ZFc0Tm1l via @tripplesworld
Матуранти прославили последњи дан у Гимназији - Радио Телевизија Врање https://t.co/SKSsSUinPZ via @tripplesworld
Спилит: Радници очајни - Радио Телевизија Врање https://t.co/lGei2p011t via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter