Бржи пут од њиве до трпезе

Мала пољопривредна газдинства убудуће ће моћи да легално и безбедно да производе и продају прерађевине  од млека и меса,  ширем кругу потрошача на територији Србије. Ресорно министарство донело је Правилник којим се то регулише, а ступа на снагу од 1. јануара наредне године.

Слађан Младеновић и његова породица у Дубници традиционално се баве производњом сира и качкаваља. До сада су производе пласирали на локалној пијаци или у појединачним случајевима по наруџбини. Нови Правилник  отвара простор да размишљају о обимнијој производњи.

Слађан Младеновић оцењује да је ово добар потез државе. То омогућава  да мања газдинства могу  самостално да се  окрену тржишту и да рачунају на шири пласман. Они за сада имају 9 музних грла.

Нови прописи садрже  одступања која се односе на мале субјекте у пословању храном животињског порекла.Тиме ће бити мање административних препрека и олакшан начин  зараде. Прописима се омогућава коришћење традиционалних алата, материјала и поступака за производњу гастрономских производа у малим капацитетима. Држава ће субвенционисати подизање и опремање објеката за прераду на  газдинствима. Набавка опреме биће субвенционисана са 50 одсто, односно са 65 процената у девастираним подручјима.

Младеновић каже да и они који немају довољно средстава да најпре сами финансирају, а  потом сачекају повраћај средстава од државе, могу да подигну кредит и да на тај начин ипак дођу до потребне оопреме.

Оваква врста легалне и безбедне производње финалних прерађевина од млека и меса , добро функционише на малим фармама у Словенији и Аустрији. Организација за храну и пољопривреду Уједињених Нација, као и Европска банка за обнову и развој подржале су доношење Правилника у Србији.Такође ће бити регулисано добијање националне ознаке „Српски квалитет“ за обележавање производа од домаћох сировина и вишег квалитета.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 19 децембар 2017 14:45

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Изложбом ''Свети Сава Српски'' почела Светосавска недеља - Радио Телевизија Врање https://t.co/wMpNVwkAVf via @tripplesworld
Година бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/XfvQkbSSo8 via @tripplesworld
Пазите се леда и снега са кровова - Радио Телевизија Врање https://t.co/HFXDXgoM8p via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter