A+ A A-

За ђаке максимално 30 сати рада

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Министарство просвете одобрило је Хемијско-технолошкој школи у Врању да по дуалном систему образовања школује 30 модних кројача и исто толико оператера за израду намештаја. Међутим, испоставило се да за профил „оператер за израду намештаја“ нема интересовање, односно оно је било толико слабо да одељење овог образовног профила није формирано.

По систему дуалног образовања, у Хемијско-техничкој школи, формирано је једно одељење, за занимање модни кројач. Уписано је 26 ученика међутим, неки су, из себи познатих разлога, отишли из ове школе тако да наставу похађа 21 ученик.

Ученице ове школе Димић Нина и Миљана Јанковић кажу да нису погрешиле у избору будућег занимања и да им ова школа пружа оно што су очекивале.

„Закључила сам, после дужег размишљања, да је ово права школа за мене. Нарочито што сам уписала школу и образовни профил који функционише по дуалном систему образовања. То ми омогућава да се по завршетку школовања запослим, отворим своју фирму и почнем самостално да радим. Волим креативност и овде могу да је развијам. Волим и моду и дизајн па је ово прави смер за мене. Овде учим све што ми је потребно за самостални рад, а посебно ми се свиђа што нас професори припремају и уколико желимо да наставимо школовање. Ја то и планирам. Видим перспективу и не би мењала професију коју сам одабрала“, каже Нина Димић.

Миљана Јовановић каже да је задовољна одабраним смером. Планира да настави школовање у  оквиру ове професије: „Имаћу занимање и то је пресудило кад сам одлучивала шта ћу уписати. Током полугођа научила сам много. Шијемо, кројимо, моделирамо. Спремни смо да радимо већ након првог полугођа. Професори нам пуно помажу да се оспособимо за самостални рад и искористимо прилику коју ћемо имати код послодавца када крене практична настава код њих. Надам се да ћу се добро показати и обезбедити себи посао одмах након средње школе иако планирам да наставим усавршавање.“

Директор Хемијско-технолошке школе, Божа Ђорђевић, каже да је ће програм дуалног образовања омогућити ученицима да стекну боље вештине, социјалну прилагођеност и да обезбеде себи радно место. То је циљ оваквог модела образовања, каже он.

„Ми смо уписали један образовни профил од два одобрена и баш како Закон налаже, ученици у првој години практичну наставу обављају у радионици која је опремљена за стицање основних знања која ће бити неопходна за рад код послодавца. Још немамо искуства, тек се припремамо за наредну школску годину када ће ученици прећи да практичну наставу похађају код послодаваца који су прихватили сарадњу.“

У наредној школској години 2017/2018. биће потписани уговори са послодавцима. До тада, они морају обезбедити инструкторе који ће бити обучени за рад са ученицима. Инструкторе ће едуковати Привредна комора Србије. Ова школска година је заправо, припрема и прилагођавање за оно што се очекује. Тада ће бити познати први резултати дуалног система образовања. „Видећемо да ли је то оно што смо осмислили у теорији или ће опет личити на некадашње образовне програме који су такође школовали ученике за рад у привреди, јер је и по таквом систему број  часова практичне наставе био сличан као што је предвиђено по дуалном систему образовања. И у ранијем систему, ученици су у другој и трећој години имали по два дана праксе“, каже Ђорђевић.

Инструктор  је заправо лице запослено код послодавца. Он ће у сарадњи са координатором учења кроз рад, реализовати, водити и надзирати учење кроз рад код послодавца. На крају ће се стечене компетенције проверити на матурском испиту.

Иначе, обим учења кроз рад, по Закону о дуалном образовању који је усвојен у новембру 2017. износи најмање 20 одсто, а највише 80 одсто од укупног броја часова стручних предмета. Учење кроз рад се реализује током школске године у периоду од 8 до 20 часова, најдуже шест сати дневно односно 30 сати недељно и то код једног или више послодаваца.

Међусобни однос школе и послодавца биће уређен уговором о дуалном образовању, у писменој форми, најмање на период од три године, односно четири године, а уговор о учењу кроз рад закључују послодавац и ученик односно родитељ.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 108 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17564882
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
2866
11289
14155
16785355
142137
325142
17564882

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.