A+ A A-

Радно место па наставак школовања

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Закон о дуалном систему образовања, предвиђа да је циљ дуалног образовања обезбеђивање услова за стицање, усавршавање и развој компетенција у складу са потребама тржишта рада, допринос јачању конкурентности приведе Србије, ако и омогућавање запошљавања по завршеном образовању.

Међутим, ученици имају дилему. Могу ли наставити школовање након завршетка трећег односно четвртог степена школовања у дуалном систему. Нови закон то не спречава. Додуше, уводи се државна матура.

У средњим школама у Србији биће уведен нови концепт државне матуре који треба да унапреди квалитет средњег образовања и омогући проходност ученицима на следеће нивое образовања. Ово је утврђено изменама Закона о средњем образовању и васпитању. Прецизирано је да се средње образовање завршава полагањем испита на државном нивоу, а врсте тих испита су општа матура, стручна и уметничка матура, завршни испит средњег стручног образовања, специјалистички мајсторски испит.

Ученик који заврши трогодишње стручно образовање по моделу дуалног образовања има право на полагање стручне или опште матуре уколико је савладао програм за стицање компетенција потребних према програму и то после најмање две године по завршетку средњег образовања.

У Хемијско-технолошкој школи у Врању која школује ученике по дуалном систему за образовни профил „модни кројач“ кажу да су ученици обавештени о могућностима за наставак школовања. Директор ове школе, Божа Ђорђевић, каже да је ученицима предочено да ће морати да се стално усавршавају и да уче ако желе да наставе школовање и да буду успешни у послу који су одабрали. Мотивишемо ученике да по завршетку трећег разреда положе диференцијалне испите и заврше и четврти разред и да наставе са усавршавањем јер тако обезбеђују себи веће шансе за запослење.“

У анкети, рађеној за потребе пројекта „Дуално образовање – кеш и знање“ више од 80 посто ученика који су уписали неки од четири образовна профила у дуалном систему образовање, изјаснило се да жели да се запосли након завршетка средње стручне школе.

 

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 112 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17565337
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
3321
11289
14610
16785355
142592
325142
17565337

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.