Дуално а немачко

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Из експерименталне фазе, дуално образовање у Србији прелази у редован образовни систем. У школској 2017/2018, Министарство образовања, науке и техничко технолошког развоја, одобрило је школама у Врању пет образовних профила по дуалном систему образовања за три средње школе. У Техничкој школи одобрено је занимање бравар - заваривач и оператер машинске обраде. У Пољопривредној школи школују се пољопривредни техничари, а у Хемијско - технолошкој по дуалном систему школује се за профил модни кројач. Овој школи одобрен је и профил „оператер за израду намештаја“ али није било заинтересованих ђака па школа није основала одељење са овим занимањем.

За Србију дуално образовање јесте новина, а Врање је град који је међу првима увео праксу дуалног образовања. Овај  модел развија се по немачком моделу дуалног образовања а у Србији га надзире немачка организација ГИЗ. Иначе, у  Немачкој  у којој овај модел функционише више од две деценије, кажу да ће  то значити  суштинску и стратешку промену Србије, и да нема дугорочног привредног раста без реформе образовања.

Ученицима, професорима и будућим ђацима који су заинтересовани или имају дилему у вези дуалног образовања представљамо како дуално образовање функционише у Немачкој. Примере добре праксе забележила је екипа Радио Телевизије Врање приликом посете Хамбургу.

Петра Дорш је пре више од 20 година и сама била ученица на дуалном образовању, а данас развија породични бизнис у Франкфурту. Главни партнер јој је син. Посао који раде 7 дана у недељи, пружа им задовољство и могућност да пристојно зараде. Госпођа Дорш има 14-оро запослених и троје ученика на дуалном образовању. Изнад свега, цени креативност и знање код младих.

''Најважније од свега је што у мојој цвећари могу да се ослоним на своје раднике. Не морам све сама. Овде се ученици надограђују, вредно уче и раде. Што је знање веће, веће су и шансе за напредак у каријери''.

За Петру Дорш је дуално образовање важна карика за успех младих људи. У њеној цвећари, све што науче могу и да примене. Изабел Ниес је старија ученица уз чији надзор практично знање стиче Лена Гутенстин.

Изабел каже да јој је право задовољство овај посао који ради: "Потребна је велика креативност али и знање јер није свеједно од којих садница правите аранжмане. Мени је ово четврта година како сам овде на дуалном образовању, па ми је и обавеза да млађој колегеници пренесем што више знања."

Лена стрпљиво упија знање. Само два дана у недељи је на школској настави, а остала три проводи овде. Машта да једног дана и сама буде власница цвећаре.

У Франкфурту чак 80% предузећа по завршетку дуалног образовања задржава ученике у радни однос. Бригет Шурле из Привредне коморе Франкфурта каже да је дуално образовање право партнерство између ученика, предузетника и система. Ту су сви на добитку. Млади пролазе практичну обуку за све позиције у предузећу, што се касније одражава на тимски дух у колективу. Могу да бирају разноразна занимања од зубара до ватрогасца. Тек сваки 5 ученик одустаје од дуалног образовања, али у 60% случајева то се односи само на промену фирме у којој раде.

Фабрика Самсoн, још једна породична прича, која у Индустријској зони Франкфурта послује од 1907. већ 7 година има посебно одељење за дуално образовање. Тренутно, практично обучавају 120 ученика и 30-оро миграната које уводе у систем дуалног образовања.

Матијас Ганц задужен за људске ресурсе у фабрици ''Самсoн'' каже да је дуално образовање централни елемент доброг развоја привреде. ''Од 2010. код нас у фабрици сви пролазе ову обуку и одмах остају да раде. Обучавамо их за преко 150 позиција у фабрици, а трећину времена проводе у школи''.

Јурген ван Сантен задужен за односе са јавношћу истиче да само 10% ученика оде из фабрике. Они који остану могу да иду и на усавршавање али и да студирају паралелно уз посао. Неке од њих фабрика Самсон стипендира''.

Ученике на практичном раду надгледају ментори. Завршни испит и тестове спроводи Привредна комора. Надокнада је 900 евра месечно што ни приближно није довољно за осамостаљивање. Али с обзиром да је реч о средњошколцима, тај новац се доживљава само као мотивација. Град и покрајина ни на који начин не субвенционишу послодавце, који имају одељења дуалног образовања. Рецимо и то да је незапосленост у покрајини Хесен, којој Франкфурт на Мајни припада, између 5 и 6%  али међу младима готово не постоји.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 107 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17564902
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
2886
11289
14175
16785355
142157
325142
17564902

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.