Сто оваца двеста јагањаца

Ове године  Срба Петровић у селу Катун, од  стада очекује двеста јагњади. Стални прираст, стабилна продајна  цена и субвенције које даје држава, охрабрују га да прошири производњу.

Срба Петровић један је од најупорнијих у овом крају у бављењу овчарством. Стадо је почео да формира са једном овцом и два јагњета, а данас има 150 грла. Почео је период јагњења стада што доноси пуно обавеза али и очекивања. Нада се да ће ове сезоне бити најмање 200 јагњади.

Срба   Петровић  ће део младих оставиће за проширење стада иако има проблема са обезбеђивањем хране. Намерава да за себе остави бар 30 јагњади ради увећања стада. Колико год да има јагњади и мушке и женске нема проблема са продајом.

Док траје период без снега овце су на паши, али им се мора додавати прихрана како би могле да се припреме за јагњење. Оно што представља проблем је недостатак испаше.Зато је ове године закупио 10 хектара  што намерава да засеје, житом и грахорицом тако да у потпуности буде независтан од  испаше. Очекује да продајна цена  остане стабилна јер то је услов да и други почну да се баве овом граном сточарства.

Петровић каже да је тренутна продајна цена два и по евра по килограму а за даљу репродукцију 4 евра. Препоручује младим сточарима да је најисплативије да се баве овчарством где је ефикасан обрт капитала.

Овај искусни сточар који се од 2003. бави тим послом, оцењује да има интересовања међу младима у последњих неколико година, али да немају довољно капитала за куповину основног стада. За 10 оваца колико им треба за почетак, потребно је да уложе око 150 хиљада динара.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 21 децембар 2017 16:16

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отежано изношење смећа у зимским условима - Радио Телевизија Врање https://t.co/qVBpZMrxDR via @tripplesworld
"Досије новинар" - нова књига новинара Војкана Ристића - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFYDNWCTNB via @tripplesworld
У сусрет Европској недељи превенције рака грлића материце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7cZTbL7dXZ via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter