Поражавајући резултати превентивних прегледа

И након четвртих превентивних прегледа, на које се јавио највећи број грађана, утврђено је да велики број људи има здравствених проблема, а да то и не зна. Даља дијагностика показаће да ли има неких екстремних случајева, што потврђује колики је значај раног откривања болести.

Најчешће не знамо, имамо тегобе које сматрамо пролазним, не идемо код лекара, јер нам је тешко да чекамо ред, заказивање, или немамо здравствену књижицу. И онда се десе превентивни прегледи и покажу оно на шта смо можда сумњали, али нисмо хтели да знамо.

Од 280 пацијената који су урадили ултра звук абдомена, код 54-оро су уочене промене на неком органу. Даље анализе показаће да ли је и какво лечење потребно, каже управница Дома здравља Јадранка Ајановић.

Близу 500 је дало крв за утврђивање нивоа триглицерида и холестерола и код 220 је повећан ниво, што може да указује на озбиљна срчана и обољења штитне жлезде. Од 160 пацијената који су посетили офталмолога, чак 120 имају промене на крвим судовима ока, а најчешћи узрок је дијабетес.

Морамо да мењамо начин живота, исхране, физичка активност је веома важна, болови које осећамо прелазе у хроничне, тако да хроничне болести надвладавају и у порасту су, па због тога немамо здраву популацију, саветује Ајановић.

Ово су главни узроци због којих је повећан број оболелих од кардиоваскуларних обољења, дијабетеса, а повећан је и број малигних обољења.

Они који нису успели да се прегледају до сада имаће прилике,највероватније крајем јануара.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 27 децембар 2017 13:47

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Година бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/XfvQkbSSo8 via @tripplesworld
Пазите се леда и снега са кровова - Радио Телевизија Врање https://t.co/HFXDXgoM8p via @tripplesworld
Ова година у знаку улице Боре Станковића и шеталишта у Бањи - Радио Телевизија Врање https://t.co/OBcrBegRuV via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter