Јубилеј вредан дивљења

Поводом 40 година уметничког рада, глумац Драган Станковић промовисао је монографију „Заточеник позоришне магије“. О књизи су говорили професор доктор Сунчица Денић Михаиловић, професор Бранка Марковић, глумац Бојан Јовановић, као и сам аутор.

Сала Дома војске била је премала да прими поштоваоце глумца Драга Станковића.Сада у улози аутора монографије „Заточеник позоришне магије“ у којој је уобличио четири деценије уметничког рада. Највише је играо у  представама по делу Боре Станковића чије је јунаке оживео и по њима постао препознатљив. Највише по Миткету из „Коштане“.

Драган Станковић је на промоцији рекао да је током свих година наступа на сцени имао трему али му се чини да је трема ипак већа сада када представља своју монографију.

Књига је не само сажетак богате каријере глумца који је тумачио око 70 улога у више од хиљаду представа , већ је својеврстан омаж позоришту у Врању.

Професор доктор Сунчица Денић Михаиловић оценила је да се Станковић поистоветио са позориштем не изневеривши притом кодекс породичног огњишта. Ова књига постала је документ и о животу града Врања и уједно је слика у каквим околностима живе и раде и друга позоришта у Србији.

Глумац Бојан Јовановић истакао је да је младим глумцима била част да играју са неким ко има толико искуства. Зато сматра да је уместо наслова „Заточеник позоришне магије“ требало да стоји „Владар позоришне сцене“.

У књизи се могу наћи и сви сарадници од сценографа до глумаца, са којима је Станковић градио представе.

Професор Бранка Марковић један од рецензената рекла је да је ова монографија заправо књига о љубави која је Станковића током четири  деценије везала за позориште у Врању.

За свој уметнички допринос Станковић је добио бројна еснафска и друга друштвена признања а најдраже му је како је рекао Златна маска на фестивалу драмских аматера Југославије у Требињу, за улогу Дробца у представи Путујуће позориште Шопаловић. Током вечери наступили су група „Извор“ и вокални солисти Ивана Тасић и Слободан Јовановић.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 27 децембар 2017 14:25

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отежано изношење смећа у зимским условима - Радио Телевизија Врање https://t.co/qVBpZMrxDR via @tripplesworld
"Досије новинар" - нова књига новинара Војкана Ристића - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFYDNWCTNB via @tripplesworld
У сусрет Европској недељи превенције рака грлића материце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7cZTbL7dXZ via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter