Јумко отвара нови погон

До краја јануара биће отворен нови погон у Бујановцу, а Јумко ће у конфекцији запослити око 150 радника. Посао је уговорен, а пословање завршено позитивно са 20 посто већом реализацијом и већим извозом у односу на 2016. У новој 2018. години најављују и до 70% већу реализацију.

Целокупно пословање у 2018. години у Јумку је уговорено, а, како кажу, посла има за наредне три године, што пружа стабилност фирми. Јумко је у опрему, аутоматизацију и реорганизацију у 2017. инвестирао пола милиона евра, а очекује се још милион евра инвестиција у 2018. години. Већа је реализација пословања, а повећан је и извоз. Са најавом нових послова отварају се могућности и за нова радна места.

''Јумко после 20 година има овакве послове и ми у 2018. идемо са тенденцијом повећања реализације и броја радника. Расписали смо јавни конкурс за пријем радника који су са искуством и могу да се обучавају за рад у конфекцији. Осим погона у Врању, Хану у Пољаници, Радовници, такође су расписани конкурси и до краја јануара отварамо погон у Бујановцу'', каже Бранислав Трајковић, генерални директор.

Тренутно је на стању 100 тона памука, а наредних дана стиже још толико, што је још један знак да ће посла бити. Сав материјал Јумко наручује од домаћих произвођача, те на овај начин непосредно омогућава стабилност још око 500 запослених у кооперантским фирмама. Зараде су стабилне, са тенденцијом раста.

''Оно што желим да напоменем је да смо побољшали квалитет на нивоу тканине, смањили смо неквалитет за 5 посто, то је велики успех ако знамо да је у конфекцију ушло милион метара тканине, за наредну годину план је два милиона метра, од тога 70 посто су тканине за нашу наменску индустрију'', рекао је Милорад Станковић, технички директор у механичком и хемијском делу.

''Имамо план за наредне три године шта ћемо радити, поред заштитне балистичке опреме, плоча, шлемова, опасача, ранчева наше опредељење је да уведемо нове производне погоне у делу ламинираних материјала, оно што сада користи армија света'', истиче Зоран Стојковић, директор велепродаје наменског програма.

Закључком Владе од 21. децембра, којим се обавезују сви државни повериоци Јумка да гласају за усвајање УППР-а решиће се обавезе према свим повериоцима, укључујући и град Врање.

''Било је потребно спровести процедуру, након спроведене процедуре Закључак је донесен и он је од огромног значаја за долазак до коначног циља, а то је правоснажност УППР-а'', појашњава Слободан Митровић, директор правне службе.

Управа Јумка истиче да је стабилност постигнута уз несебично залагања Владе и Министарства одбране, а затим и Министарства привреде, а у вези са усвајањем УППР-а и Закона о промету наоружања и опреме очекује се да ће Јумко врло брзо постати део одбрамбене индустрије Србије. О томе да држава брине о будућности Јумка сведочи и низ посета у току претходне године, како од стране премијерке, тако и разних министара и државних секретара, који су обећали несебичну подршку овој компанији.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 08 јануар 2018 13:18

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Изложбом ''Свети Сава Српски'' почела Светосавска недеља - Радио Телевизија Врање https://t.co/wMpNVwkAVf via @tripplesworld
Година бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/XfvQkbSSo8 via @tripplesworld
Пазите се леда и снега са кровова - Радио Телевизија Врање https://t.co/HFXDXgoM8p via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter