Епидемиолошка ситуација неповољна

Продужава се списак општина и градова у којима је проглашена епидемија малих богиња. Број оболелих и оних под сумњом да су инфицирани морбилама расте, говоре подаци Института „Батут“. У Пчињском округу, ситуација не иде у добром смеру, али је за сада епидемија проглашена само на територији општине Бујановац, каже епидемиолог Слађан Станковић.

Епидемиолошка ситуација на подручју државе па и Пчињског округа је неповољна, каже епидемиолог др Слађан Станковић. До сада су забележена два смртна случаја а број оболелих стално расте. Закључно са 8.јануаром, има 886 оболелих од морбила, 401 лабораторијски потврђен случај а од тога 117 особа је са компликацијама плућа.

"Што се тиче Пчињског округа до сада је оболело девет особа. Епидемија малих богиња је на територји Бујановац где је троје оболелих. На територији града Врања имамо породичну епидемију са два оболела и још једним појединачним случајем. 3 особе су оболеле на подручју општине Прешево. На подручју општине сурдулица дошло је до епидемијског јављања у три породице у насељу „Горња циганска махала“, међутим, има и других појединачних случајева сумње на морбиле у тој општини. Дакле епидемиолошка ситуација иде у неповољном смеру у нашем округу", рекао је др Слађан Станковић.

Свакодневно се врши епидемиолошки надзор, испитују се нови случајеви и сумње којих је било током празничних дана. Ипак још увек нема елемената за проглашење епидемије на територији целог града.

"Тренутно се спроводи допунска вакцинација односно проналажење не вакцинисаних у периоду од 12 месеци до 14 година посебно у општинама где су проглашене епидемије. Проглашена је породична епидемија у Врањској Бањи и за сада нема елемената за проглашавање епидемије на територији целог града. Оно што се сумња на епидемијско јављање у Сурдулици, извор је особа која је била на лечењу у Нишу где влада епидемија морбила", истиче др Слађан Станковић.

Вакцинисањем се могу избегнути компликације услед заражавања, каже др Станковић. Зато је потребно проверити вакцинални картон.

"92% оболелих су не вакцинисани, непотпуно вакцинисани или нема података о вакцинисању. То значи да битно је да смо до 93 спроводили вакцинацију једном дозом што значи да је била недовољна па су 96 уведене две дозе. Сада серолошке студије указују да су деца која сада прима вакцину је 99% заштићени", појашњава др Слађан Станковић.

Како се ради о веома заразној болести, појачан опрез је неопходан.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 09 јануар 2018 14:41

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Година бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/XfvQkbSSo8 via @tripplesworld
Пазите се леда и снега са кровова - Радио Телевизија Врање https://t.co/HFXDXgoM8p via @tripplesworld
Ова година у знаку улице Боре Станковића и шеталишта у Бањи - Радио Телевизија Врање https://t.co/OBcrBegRuV via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter