Процес рационализације приводи се крају

Процес рационализације који је наложила Влада Републике Србије, а односи се на максимални број запослених у локалној самоуправи у Врању, наредних дана биће окончан. На седници Градског већа која ће бити одржана у понедељак, градски већници ће дати сагласност на нове систематизације јавних установа и предузећа. Током ове године очекује се још један блажи облик рационализације, рекао је гостујући у емисији ''Дан пред нама'' заменик градоначелника Ненад Антић.

На 18. седници Скупштине града која је одржана децембра усвојена је одлука о максималном броју запослених у локалној самоуправи. По овој одлуци  број запослених у Градској управи као и јавним предузећима и установама смањује се за 99 радника. 

''Следећи потез је да  директори јавних установа и предузећа донесу нове систематизације, где неће предвидети та радна места. Већници ће дати сагласност на  нове систематизације јавних установа и предузећа на следећој седници Градског већа. Након тога иде онај најтежи део, а то је отпуштање тих радника и исплата отпремнина. Максимално смо одуговлачили процес рационализације. Пробили смо рок верујући да ће тим људима значити још једна плата коју би примили до окончања процеса и верујемо да смо на тај начин, колико толико ублажили ову болну причу'', рекао је Ненад Антић, заменик градоначелника.

Гостујући у јутарњем програму Телевизије Врање  Антић је објаснио да је било неопходно поступити по Одлуци Владе о смањењу броја запослених у јавном сектору. У супротном, последице би биле велике. Били би блокирани трансфери од стране Владе Србије тако да локална самоуправа не би могла да функционише. Антић је потврдио да поред отпуштања, са друге стране има и запошљавања.

''Наравно да има и запошљавања, али то су запошљавања на одређено време и по Закону о раду они могу радити најдуже две године, након чега добијају отказ. Осим уколико се до тада не укине Одлука Владе о забрани запошљавања. У том смислу постоје ригорозне контроле'', каже Ненад Антић, заменик градоначелника.

Антић каже да је запошљавање младих и образованих људи неопходно , поготово када је реч о Градској управи јер је веома лоша образовна структура. По његовим речима, свега 27 посто запослених је са седмим степеном стручне спреме.

Што се тиче рационализације заменик градоначелника је рекао да ће ове године бити још једног таласа, али верује да ће имати блажу форму.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 11 јануар 2018 13:23

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отежано изношење смећа у зимским условима - Радио Телевизија Врање https://t.co/qVBpZMrxDR via @tripplesworld
"Досије новинар" - нова књига новинара Војкана Ристића - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFYDNWCTNB via @tripplesworld
У сусрет Европској недељи превенције рака грлића материце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7cZTbL7dXZ via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter