Цена товљеника на југу Србије и даље 200 динара

Цене товљеника на југу Србије стабилне, а цене прасади скачу. На северу Србије  дошло је до наглог пада цена  утовљених свиња јер откупа нема, али је снабдевеност тржишта овом врстом меса и прерађевинама  добра.

Оно мало сточара на југу Србије који имају фарме свиња, могу бити задовољни ценама са краја прошле и почетка ове године. Иако немају масовну производњу, јер се боје нестабилности на тржишту, успели су да се одрже, па и зараде. Међу онима који од ове производње не одустају ни у најнеповољнијим условима је Драган Ристић уз Дубнице. Задовољан је тренутним ценама живих свиња и прасади, а годишње тржишту испоручи око 130 прасића.

Драган Ристић каже да је тренутна цена прасади 280 динара за килограм живе ваге. Товљеници се продају по 200 динара за килограм живе мере и није се значајније мењала. На сточној пијаци у Алексинцу цене прасића достигле су и 300 динара по килограму, а за петнаестак дана по тој цени продаваће се и на југу Србије.

Пад цена товљеника изнад 120 килограма на подручју Војводине није се одразио на југ Србије. Код нас је и даље цена око 200 динара за килограм живе ваге, док код великих одгајивача на северу Србије товљеници стају свега 150 динара по килограму, а откупа нема.

Драган Ристић каже да је оваква ситуација уобичајена. Код нас се током јесени обори испразне и оно мало што остане држи цену. Сем тог наши грађани највише цене домаће месо јер знају да наши произвођачи најмање користе концентрат и зато је месо и квалитетније. У Војводини је масовнија производња, а сем тога доста меса се и увози.

Иако је у Војводини сконцентрисана кланична индустрија откупа нема, а свињског меса ипак има довољно у малопродаји и то по нешто нижим ценама. То се једино може објаснити увозом меса из Европске Уније. Тиме се угрожава домаће сточарство које је готово деценију на рубу опстанка.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 18 јануар 2018 14:13

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одлагање трудноће један од феномена 21. века - Радио Телевизија Врање https://t.co/i1J8C3y0Y4 via @tripplesworld
Ухапшено лице са потернице - Радио Телевизија Врање https://t.co/YW3wzrGJeq via @tripplesworld
Састанак Парламента привредника у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/6e8g5vVd2p via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter