Снег бели поља весели

Снег на пољима у Врању добро је дошао и озимим житарицама и вишегодишњим засадима воћа. Уколико се задржи успориће и развој вегетације што је изузетно важно воћарима.

Пољопривредници су дуго очекивали снег ове зиме. Сада када се најзад забелео на пољима  мало су одахнули и ратари и воћари. Корист од снежних падавина је вишеструка, поготову у ратарству.

Пољопривредни инжењер Бранислав Ристић подсећа да је снег пре свега топлотни изолатор који ће заштитити пшеницу и друге засејане житарице од раних јутарњих мразева. Поред тога омогућава акумулацију воде у дубљим слојевима земље, што ће им бити потребно током летњег периода. Такође мразеви смањују популацију земљишних штеточина и глодара.

Иако метеоролози најављују још један снежни талас средином фебруара, снег је пао у последњем моменту да спречи прерани развој воћа и винове лозе. То се показало и у претходне три године када су претрпели велику штету услед мразева који су закаснили и оштетили засаде.

Бранислав Ристић истиче да је мраз и снег спречио прерано кретање сокова у садницама. Тиме се спречава прерани почетак вегетације и касније евентуално измрзавање воћњака,као што се у претходним годинама већ дешавало.

Уколико се остваре предвиђања метеоролога о новим снежним падавинама од средине фебруара, ратари ће имати довољно времена да почетком наредног месеца обаве прву азотну прихрану озимих усева КАН-ом и УРЕОМ.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 23 јануар 2018 14:51

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Година бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/XfvQkbSSo8 via @tripplesworld
Пазите се леда и снега са кровова - Радио Телевизија Врање https://t.co/HFXDXgoM8p via @tripplesworld
Ова година у знаку улице Боре Станковића и шеталишта у Бањи - Радио Телевизија Врање https://t.co/OBcrBegRuV via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter