Велики просек зарада у децембру

Просечна зарада која је исплаћена у децембру у Србији, већа је од новембарске за чак 14,1 посто. То значи да је просечан Србин просечно примио 54 хиљаде 344 динара.

Неки делови Србије великом брзином приближавају се или су већ достигли зараду од 500 евра. Север Србије забалежио је још већи просек, скоро 62 хиљаде динара. Али за оне који живе на југу ова статистика не важи.

Пчињски округ  40815

Град Врање  42827  Врање  44555

Врањска Бања  31954

Босилеград  35731

Бујановац  37390 

Владичин Хан 42240

Прешево  38989 

Сурдулица  39813

Трговиште  25251

Међутим, чак и код нас су бројке далеко боље у односу на новембар. Републички завод за статистику оволики раст зарада, од чак 14,1 посто, што је заиста разлика, када се зна да се предходних месеци кретао око 1 посто, објашњава динамиком исплата.

Кажу да се традиционално крајем децембра због новогодишњих и божићних празника исплаћују зараде које би, иначе биле исплаћене почетком јануара.

Поред тога, крајем године се врше и исплате заосталих зарада, као и годишњих и кварталних бонуса, што је такође утицало на раст зарада исплаћених у децембру 2017. године.

Ово значи да се у појединим предузећима исплаћују бонуси, а с обзиром на то да немамо одвојену статистику као ранијих година о зарадама у привреди и ванпривреди, не може се знати ни где се исплаћују бонуси.

Тринаесте плате се нигде не спомињу, иако је раст огроман и тако сваког децембра, некима стигну честитке.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отежано изношење смећа у зимским условима - Радио Телевизија Врање https://t.co/qVBpZMrxDR via @tripplesworld
"Досије новинар" - нова књига новинара Војкана Ристића - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFYDNWCTNB via @tripplesworld
У сусрет Европској недељи превенције рака грлића материце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7cZTbL7dXZ via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter