7 јули-трговина: 15 година опстајања, не профитирања

Ретка су приватна предузећа на југу Србије, нарочито која се баве трговином, а  да дуго опстају. Тешки тржишни услови, нелојална конкуренција и становништво слабије куповне моћи, не дају много шансе за успех. О томе је у емисији ''Важно је'' говорио Драган Јовић, власник и директор предузећа ''7 јули-трговина''.

Већ 15 година су на тржишту, препознатљиви са својом марком ''Спринт'' маркети и са својих 15 објеката. Орјентисани су на прехрану, али чувају и традицију са два објекта у којима се баве текстилом. Напорно су радили годинама, велики труд уложили, али кажу резултати никако да стигну пуним капацитетом.

Ми смо се прошле године вратили на ниво 2014. 2015 је била лоша, 2016. мало боља и тек смо 2017. дошли на ниво из 2014. године. Ради се о томе да се послује по инерције, без системских решења. У питању је опстанак, а не профитирање, каже власник и директор.

Трговина се ослања на примања пензионера, која су редовна, али ниска. У великој је мери присутна нелојална конкуренција у смислу и рада и запошљавања на црно, као страних трговинских ланаца. Постоје начини да држава помогне домаћим трговинским ланцима, сматра Јовић.

Ово са фискалним касама је добро, али има још метода, како да се заустави црно тржиште. Свака фирма која две године за редом послује позитивно и уплати милионе на име ПДВ-а могла би да добије стимулацију од државе у виду повраћаја пореза, истиче Јовић.

''7 јули-трговина и промет'' запошљава 150 људи и поред тешких услова пословања. Планирају да у складу са могућностима шире малопродајну мрежу, где би се наши суграђани запошљавали.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 26 јануар 2018 13:13

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отежано изношење смећа у зимским условима - Радио Телевизија Врање https://t.co/qVBpZMrxDR via @tripplesworld
"Досије новинар" - нова књига новинара Војкана Ристића - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFYDNWCTNB via @tripplesworld
У сусрет Европској недељи превенције рака грлића материце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7cZTbL7dXZ via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter