Велико интересовање за превентивне прегледе

Пета акција бесплатних превентивних прегледа које организује Министарство здравља успешно је завршена. Наши суграђани сматрају да овакве акције треба организовати чешће, док су лекари задовољни одзивом и истичу да је превенција најважнија како би се евентуални здравствени проблеми на време открили и приступило благовременом лечењу.

Овога пута прегледи су обухватали лабораторијске анализе у виду тумор маркера дебелог црева, мамографске прегледе и ултразвук абдомена. Гужва је била велика од раних јутарњих сати, а неки ду дошли и пар сати пре почетка прве смене.

Дошла сам у 5, чекам, па ћу видети када ћу стићи. Добро је што можемо да дођемо без заказивања и да се проверимо. Треба да буде више оваквих акција. Чујемо преко телевизије и то нас подстакне да дођемо и да се проверимо.

Превентивни прегледи организовани су у термину од 8 до 16 сати. Укупно је било 222 прегледа, од тога 101 ултразвучни преглед абдомена, 34 мамографска и 87 лабораторијских прегледа тумор маркера дебелог црева.

''Радимо то добровољно и чињеница је да је заинтересованост максимална. Код нас се за ултразвук и не чека више од 10 до 15 дана, тако да апелујем да они који не морају да долазе да закажу регуларно. Сада радимо и мамографске прегледе поред ултразвука'', каже  др Небојша Милосављевић, начелник рентгена.

''Ова пета акција по реду подразумева и анализу тумор маркера за дебело црево. Превентивни прегледи су битни због раног скрининга, ране дијагностике евентуалног проблема са овим органима'', рекао је  др Данијела Ристић Георгијев, специјалиста клиничке биохемије.

Акције превентивних прегледа сваког месеца изазивају велико интересовање наших суграђана. Превенција је најважнија, јер као што је добро познато: Боље је спречити, него лечити.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 29 јануар 2018 12:35

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Одлагање трудноће један од феномена 21. века - Радио Телевизија Врање https://t.co/i1J8C3y0Y4 via @tripplesworld
Ухапшено лице са потернице - Радио Телевизија Врање https://t.co/YW3wzrGJeq via @tripplesworld
Састанак Парламента привредника у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/6e8g5vVd2p via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter