Предавање и изложба докумената о ослобођењу југа Србиjе

Професор доктор Александар Животић са Филозофског факултета у Београду одржао је предавање у Галерији Народног музеја у Врању. Изложбу, коју је припремио Историјски архив у Врању и Архив Српске православне цркве, отворио је директор овог архива, Радован Пилиповић.

Југ Србије одувек је био место на коме су се укрштали интереси регионалних и великих европских сила. Данас Врањанци могу бити поносни на своје претке који су својим јунаштвом допринели ослобађању јужних српских крајева од Турака, чуло се на предавању и отварању изложбе историјских докумената.

Професор доктор Александар Животић са Филозофског факултета у Београду истакао је да нису само српско турски ратови мера јунаштва народа југа Србије. То су и сви њихови напори на очувању националног идентитета до уласка југа Србије у састав нововековне српске државе. Сам географски положај Врања у центру моравско-вардарске долине одредио је њихову историјску улогу.

О значају овог простора и улози српског живља југа Србије у нововековној историји Србије на отварању изложбе докумената везаних за 140 годишњицу ослобођења града, говорио је директор Архива Српске православне цркве Радован Пилиповић.

Он је истакао да су захваљујући сарадњи са Историјским архивом у Врању, по други пут у прилици да грађанима покажу део богате збирке докумената Српске православне цркве. Врање је заузимало кључни положај за везу са Пећком патријаршијом и најјужнијим српским епархијама, полошком, скопском и ћустендилском.

Изложба садржи и писану преписку свештенства која сведочи о страдањима народа југа Србије под турском влашћу и учешћу у борби за ослобођење.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 31 јануар 2018 13:25

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Година бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/XfvQkbSSo8 via @tripplesworld
Пазите се леда и снега са кровова - Радио Телевизија Врање https://t.co/HFXDXgoM8p via @tripplesworld
Ова година у знаку улице Боре Станковића и шеталишта у Бањи - Радио Телевизија Врање https://t.co/OBcrBegRuV via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter