И пре Светог Трифуна почело орезивање винограда

Благе температуре у јануару подстакле су виноградаре да почну са зимском резидбом винограда. Од укупно хиљаду и 2000 хектара под виновом лозом на територији Врања, са орезивањем су одмакли углавном на већим поседима под лозом.

Орезивање винове лозе представља најважнији корак у гајењу винове лозе. Као резултат постижу се крупнији и квалитетнији плодови, са већим садржајем шећера и суве материје. Традиционалним виноградарима са југа Србије то је познато и због тога почињу са орезивањем и пре 14. фебруара, односно пре Светог Трифуна, који у народу важи за њиховог свеца и заштитника. Стручњаци саветују да се зимска резидба у нашим условима, у родним виноградима може обављати  у јесен, током зиме и у рано пролеће.

Ипак, најбезбедније је са резидбом почети након 14. фебруара. Због све мањег броја искусних мајстора које власници могу ангажовати на великим површинама, многи виноградари не чекају овај период. С обзиром на изузетно повољне временске прилике, тај посао је далеко одмакао на  значајном делу од укупно хиљаду и 200 хектара колико има винограда на подручју града. На територији Бујановца је под лозом око 340 хектара, 20 има сурдуличко виногорје и око 25 хектара  Владичин Хан. Уколико дође до погоршања временских прилика, што метеоролози најављују у наредним данима, резидба се може наставити у пролеће.

Препорука стручњака је да се у младим виноградима примене мере борбе против закоровљености, али упозоравају да то морају бити само механичке мере. До треће године узраста забрањено је користити било које хемијско средство, јер може нанети оштећења листовима. У првим недељама када је приметно кретање вегетације није потребна никаква заштита, јер су све саднице на нашем тржишту сертификоване и здравствено безбедне. Дугорочне прогнозе говоре да можемо очекивати сунчано лето, са просечним дневним температурама и падавинама испод просека. Уколико не буде пролећних мразева и града, то ће омогућити добру бербу и могућност да виноградари након неколико лоших година, коначно наплате уложени труд.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 02 фебруар 2018 14:11

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Година бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/XfvQkbSSo8 via @tripplesworld
Пазите се леда и снега са кровова - Радио Телевизија Врање https://t.co/HFXDXgoM8p via @tripplesworld
Ова година у знаку улице Боре Станковића и шеталишта у Бањи - Радио Телевизија Врање https://t.co/OBcrBegRuV via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter