A+ A A-

Извоз одобрен, меса нема

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Најављено повећање извозних квота за говеђе месо на тржиште Турске требало би да представља подстицај за домаће сточаре.На југу Србије ипак је тежак и спор опоравак од пада сточарске производње који је почео још деведесетих година прошлог века.

На газдинствима на територији града Врања процењује се да има око седам и по хиљада грла крупне стоке. Приметно је да је дошло до раста  броја грла за тов. Стручњаци су јединствени у томе да би сточарство требало да представља основу пољопривреде у наредним годинама и дeценијама. Оно што је сада евидентно је да је у Србији 200 хиљада крупних грла мање него пре једне деценије, свиња је мање за око 800 хиљада, а стабилно се одржава само број оваца. Због тога су у ресорном министарству уведена подстицајна средства за краве за узгој телади за тов у износу од пет хиљада динара по грлу.За тов јунади добија се 10 хиљада динара. За девастирана подручја какво је на нашем подручју општина Трговиште предвиђени су и већи износи подстицаја.

Износ за квалитетне приплодне крмаче увећан је са седам на 10 хиљада динара.на нашем подручју регистровано је око 56 свиња али је та категорија врло променљива због изразите нестабилности цена. Тако се за товљенике цене крећу од 140 до 250 динара за килограм живе ваге а за прасад од 170 до 350 динара. То је узроковано  најчешће неконтролисаним увозом.

Газдинства на подручју града за сада одржавају број од око четири ипо хиљаде оваца и близу две хиљаде коза.Интересантно је да нема нових власника стада већ постојећа повећавају број гајених животиња.За јагњад и јарад добија се од државе две хиљаде динара по грлу.

Када се сагледа укупан сточни фонд на територији града јасно је да су могућности много веће, али у пољопривреди, као и у другим делатностима важна је стабилност. Врање ни данас нема млекару, нема ни већу кланицу, као ни организовани откуп. Држава даје колико може, а колико ће рачуница  бити  подстицајна за произвођаче то ће се процењивати у наредним годинама. И струка и сами произвођачи за сада тврде да иако су извозне квоте одобрене, да толико меса за извоз сигурно неће бити.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 97 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17614482
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
4922
12282
63755
16785355
191737
325142
17614482

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.