Задруге једини спас за сиромашно српско село

Србија је сиромашна аграрна земља са веома ниском продуктивношћу.То је закључак Студије о економском и друштвеном развоју Србије до 2040. године. Студију су израдили наши водећи пољопривредни стручњаци на захтев Српске академије наука и уметности. Пројекат пољопривредних задруга који је држава покренула у прошлој години за сада је једини лек за оздрављење српске пољопривреде, тврди се у овом документу.

Чињенице из Студије о укупном развоју Србије у наредне две деценије говоре да наш пољопривредник сада производи храну за само 15 људи, а просек у Европској Унији је да њихов сељак може да храни од 50 до 80 становника. Субвенције у Европи по хектару су од 150 до 300 евра, код нас од 30 до 50 евра по хектару.

Зато држава мора да престане да третира аграр као социјалну категорију, препорука је из ове Студије, која ускоро иде на јавну расправу, а онда пред Владу Србије. Још један драматичан показатељ стања у домаћем аграру је број грла домаћих животиња на фармама, који је, веровали или не, на нивоу из 1910 године. Због тога су потпуно беспредметне неке скорашње најаве да ћемо у Кину извозити 500 хиљада тона јунетине, јер годишње у Србији произведемо само око 75 хиљада тона. Прошле године извезли смо само 300 тона такозваног беби бифа, а 1990. чак 30 хиљада тона овог најквалитетнијег меса. Са друге стране грађани Србије дневно могу да издвоје само 2,2 евра на храну и безалкохолна пића, што нас сврстава на дно Европе. Једино чиме се заиста можемо похвалити је извоз воћа и поврћа и њихових прерађевина, који је достигао 887 милиона долара, што је највише у историји Србије, чак и када се рачуна период СФРЈ.

Зато су једини лек за оздрављење пољопривреде задруге. У 2017.  реализован је пројекат Владе Србије, вредности 200 милиона динара чиме је потпомогнут рад 22 задруге. Број новооснованих нарастао је у Републици на 182. У текућој години најављено је издвајање 825 милиона динара за 60 нових задруга. Акценат ће бити стављен на такозване сложене задруге. Планирано је да их буде пет које ће бити помогнуте са око пола милиона евра. Реч је о примени европских принципа задругарства где произвођачи не уносе у задруге земљу и механизацију, већ само своје производе које тако претварају у робу.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отежано изношење смећа у зимским условима - Радио Телевизија Врање https://t.co/qVBpZMrxDR via @tripplesworld
"Досије новинар" - нова књига новинара Војкана Ристића - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFYDNWCTNB via @tripplesworld
У сусрет Европској недељи превенције рака грлића материце - Радио Телевизија Врање https://t.co/7cZTbL7dXZ via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter