Азот неопходан озимим усевима

У фебруару је време за прву прихрану озимих усева, а друга се обавља почетком марта. Уколико се ова мера не примени пшеница неће имати довољно зелене масе, неће класати, а самим тим изостаће и добар принос.

Због испирања земљишта услед снега и кише током зиме, озимим културама потребна је прихрана. За једну тону рода пшенице потребно је унети у земљиште 25 килограма азота  управо током фебруара.

Бранислав Ристић стручњак за заштиту биља препоручује да ратари најпре обаве анализу земљишта како би знали колике су количине азота неопходне усевима. Препоручује да се на један хектар употреби 250 до 300 килограма УРЕ-е и то подељено у два наврата. Један део се користи сада, а други почетком марта.

При томе, веома је важно да произвођачи прате метеоролошку прогнозу, јер би требало да имају у виду да се азотна ђубрива веома лако испирају. Уколико неколико дана након прихране дође до јачих падавина, ефекат уноса ђубрива се губи.

Препорука стручњака је да се прихрана обави УРЕ-ом, где је концентрација азота 46 одсто. Осим тога може се користити на земљиштима која нису ни превише закисељена, ни карбонатна. У овом периоду потребно је обратити пажњу и на присуство болести и штеточина.

Ристић препоручује ратарима да обиђу посејане  њиве, јер је управо примећено присуство сиве пегавости листова пшенице. Уколико се запази у већој мери, требало би на  време искористити неки фунгицид како би се болест сузбила.

У овом периоду уочено је и присуство различитих коровских биљака, те ће ратари највероватније морати да раде комбиноване третмане, фунгицидима и хербицидима.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 08 фебруар 2018 15:00

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Јединствена Србија предлаже бесплатан превоз за грађане Врања - Радио Телевизија Врање https://t.co/IiV4pve4nE via @tripplesworld
Изложбом ''Свети Сава Српски'' почела Светосавска недеља - Радио Телевизија Врање https://t.co/wMpNVwkAVf via @tripplesworld
Година бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/XfvQkbSSo8 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter