Свети Трифун – заштитник винограда

Дан Светог Трифуна виноградари су обележили орезивањем лозе и заливањем чокота вином. У православној традицији Светог Трифуна верници сматрају заштитником виноградара, гостионичара и пољских радова.

Срба Тасић- надалеко познати виноградар и једини произвођач садница винове лозе на југу Србије по традицији је обележио дан Светог Трифуна. Симболично је орезао у виноград у Вртогошу чокот винове лозе и залио га вином. У највећем делу сопствених винограда већ је завршио резидбу због благе зиме.

Срба Тасић благословио је виноград у нади да ће ова година бити родна и берићетна, верујући да ће тако и бити с обзиром на народно предање да ако на данашњи дан пада снег да ће година бити кишовита и родна. Заливање вином је традиција јер се сматра да се тиме чокотима враћа посустала снага услед зимског мировања.

Од када зна за себе овај виноградар посвећен је обрађивању виногорја које је некада у Вртогошу било чувено, не само због бројности, већ због квалитета грожђа и вина. Вино се одавно не сматра пићем већ храном, наравно у зависности од количине која се пије.

Тасић по сопственом признању свакодневно конзумира две чаше вина из сопствене производње и сматра вино леком. Али је целог живота свакодневно радио и сада ради готово од јутра до вечери. А посао везан за виноград може да ради само онај ко то воли.

А они који нису виноградари данас уз ручак могу да попију чашу вина, а вино и љубав готово су неодвојиви, па на тај начин могу да споје дан Светог Трифуна и дан љубави и заљубљених.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 14 фебруар 2018 14:59

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Планови врањског театра за ову годину амбициозни и иновативни - Радио Телевизија Врање https://t.co/oiOp1bqH4B via @tripplesworld
Обавезна наплата боравишне таксе - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFarQ5cM7l via @tripplesworld
ГрО СНС: Тек сада нећемо стати и увек ћемо и свуда побеђивати! - Радио Телевизија Врање https://t.co/VcilV8EqWA via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter