Сретење – државни и верски празник

Православни верници и сви Срби Сретење славе као верски и државни празник. Овај дан у верском календару уписан је црвеним словом и представља успомену на дан када је Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу. Са друге стране, на Сретење је подигнут Први српски устанак и проглашен први Устав кнежевине Србије, те наша држава на овај дан слави Дан државности.

Сретење Господње је црквени празник који се слави 40. дана по Божићу и представља први сусрет Бога и човека. Сретење је сврстано у ред Господњих, али и Богородичиних празника.

''Сретење Господње је празник када је Господ наш Исус Христос донесен у храм у Јерусалиму да би по старозаветном закону била принесена жртва за добро детета и тада је Симеон Богопримац, који је живео 400 година пре оваплоћења Господа Исуса Христа и чекао тај велики догађај, дошао Духом светим вођен и прихватио Господа у руке и казао велику молитву: ''Сада отпушташ слугу твојега, јер видеше очи моје спасење твоје.'' Овај велики празник је прво објављивање Господа нашег Исуса Христа као спаситеља света, а такође и подстицај нама да се сви сретнемо у своме животу са Господом, то ће бити продужетак живота нашега у царству небескоме'', каже епископ Пахомије.

Сретење је пресудан дан и за историју српског народа, јер је на овај дан 1804. године Карађорђе Петровић подигао у Орашцу Први српски устанак. Истога дана 1835. у Крагујевцу је донет први Устав кнежевине Србије, познат као Сретењски устав, а Србија на овај дан слави Дан државности.

''Још од Првог српског устанка 1804., Другог српског устанка 1815. хатишерифа из 1830. и 1833. када је Србија постала аутономна кнежевина, доношење Устава био је само логичан след околности, када је требало заокружити стварање државе и то јесте био почетак стварања независности, тј. слободе Србије и српског народа, што ће се десити 1878. године на Берлинском конгресу'', рекао је Ненад Стојиљковић, историчар.

Дан државности славио се до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут, да би у Србији почео да се слави од 2002. године. Дан државности биће обележен у Врању полагањем венаца и цвећа на барељеф вожду Карађорђу у четвртак у 11 сати.

*  *  *

Поводом државног празника нерадни дани биће 15. и 16. фебруар, а радиће се по систему дежурстава. За време празника, радиће само дежурне службе у Дому здравља Врање, од 7-19 часова, и то служба за здравствену заштиту одраслих, здравствену заштиту радника, деце школског и предшколског узраста, служба за кућно лечење и стоматолошка служба, која ће радити само преподне. Служба хитне медицинске помоћи и ПТО за време празника радиће 24 часа, као и осталим данима. Дежураће апотека у центру града до поноћи. Неће бити вршена ни наплата паркирања, осим на паркинзима код Хотела и Јумка. У Комраду ће радити дежурне службе, а што се тиче Електродистрибуције у случају кварова можете се јавити на телефон 431-961, и за случај кварова на водоводној мрежи на телефон 421-002. Градски аутобус неће превозити путнике 15. и 16. а локални саобраћај одвијаће се по празничном реду вожње. Пословни аутобус на релацији Врање – Београд и обратно неће саобраћати. Предшколска и образовне установе такође неће радити ова два дана.

У нашем народу постоји и веровање да се на Сретење срећу и раздвајају зима и лето. Ако буде сунчано и медведи изађу напоље и уплашени од сенке врате се у зимски сан верује се да ће зима потрајати још шест недеља.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 14 фебруар 2018 14:22

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Година бања - Радио Телевизија Врање https://t.co/XfvQkbSSo8 via @tripplesworld
Пазите се леда и снега са кровова - Радио Телевизија Врање https://t.co/HFXDXgoM8p via @tripplesworld
Ова година у знаку улице Боре Станковића и шеталишта у Бањи - Радио Телевизија Врање https://t.co/OBcrBegRuV via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter