A+ A A-

Не важи крилатица ко се бије тај се воли

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Иако вршњачко насиље у нашем законодавству није прописано као посебно кривично дело, већ се тумачи као негативна друштвена појава, то уопште не значи да га нема. Како другачије назвати туче дванаестогодишњака или дванаестогодишњакиња, које доводе до повреда. На ову појаву или насиље ни наша средина није имуна.

Само у прошлој години на подручју Полицијске управе у Врању регистрованo je 13 кривичних дела у којима су учиниоци и оштећеници све млади до 18 година. У 8 случајева било је и оних који су имали  лаке телесне повреде, а учествовао је 21 извршилац. Дечаци и младићи предњаче било их је 19, а девојчица свега две. И међу онима који су оштећени предњачи мушки пол, њих 13-орица, а четири су женског пола.

Према малолетним извршиоцима старости од 14 до 18 година, који су осумњичени за извршење кривичних дела, поднете су кривичне пријаве. Треба разликовати насиље по облику у коме се јавља. Ако се насиље врши међу друговима и другарицама истих или сличних година, онда је то вршњачко насиље, уколико то ради неко ко је много јачи или старији, или то ради више њих, онда је то вршњачко злостављање. 

Према подацима из истраживања у оквиру школа без насиља најзаступљенији облик насиља је емоционално или психолошко. А то је ругање, називањем погрдним именима, добацивање, омаловажавање, етикетирање, као и лакши облици физичког насиља које подразумева физички контакт и то гурање, повлачење и слично.

У свим школама на територији града било је случајева насиља међу децом, кажу директори, али не и тежих облика. Више су то, како кажу инцидентне ситуације, чарке међу децом, а карактеристичан узраст када се то дешава је доба пубертета. Решавали су проблеме у сарадњи са психологом и педагогом или са школским тимом за злостављање. У спречавању вршњачког насиља најважнију улогу има породица, затим васпитно образовне установе и Центри за социјални рад. Полиција се укључује према кривично и прекршајно одговорним малолетним лицима од 14 до 18 година у случајевима када постоје елементи кривичног дела.

Ипак, најважнија је превентивни рад, почев од изградње правих вредности у самој породици, до васпитања у установама задуженим за то, преко предавања, трибина и рада са младима.

Последњи пут измењено

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна!

Save

Newsletter

Пријављивањем на емаил листу редовно ћете добијати новости са нашег портала

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Курсна листа

Save

Save

Save

Ко је на сајту

Ко је на мрежи: 80 гостију и нема пријављених чланова

Број посета

17365553
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошли месец
Укупно
6182
9541
62122
16512223
267950
276634
17365553

Visit the new site http://lbetting.co.uk/ for a ladbrokes review.

ТВ ЕМИСИЈЕ

Сазнајте

Пази снима се

Заједно

Разгледница

Радио емисије

И ја сам твој пријатељ

Идентитет Рома

Калдрма на мрежи

Ритам града

 

Copyright @ 2013 - РТВ ВРАЊЕ. Сва права задржана.