Плаво прскање у воћњацима

Крај фебруара и почетак марта, најбољи је период за зимску заштиту воћњака. Тиме се уништава највећи број проузроковача биљних болести и штеточина.

Такозвано зимско прскање воћа, један је од најважнијих послова у воћарској производњи. Искусни воћари и стручњаци знају да је тиме обављена половина посла у постизању добре родности и  доношења здравих плодова. Крајем ове недеље почиње најбољи период за зимску заштиту воћњака. Овај рок траје до почетка отварања цветова и лисних пупољака. Зато је крајем ове недеље, када се предвиђа пораст температуре и преко 10 степени, право време да се такво третирање обави.

Стручњаци препоручују да се употреби такозвано Плаво уље, због чега се овај поступак и назива плаво прскање. Плаво уље представља комбинацију три препарата због чега се и постижу најбољи резултати у заштити од биљних болести и штеточина. Минерално уље које облаже гранчице уништава презимљујуће форме гриња и инсеката. Инсектицид штити биљку у првим фазама развоја од презимљених инсеката који формирају прве колоније. Фунгицид на бази бакра штити биљку од спора гљивица и бактерија. Зимским третирањем воћа и винове лозе, сузбијају се и маховине и лишајеви којима су често обавијена стабла шљива и других воћних врста, где се спроводи нередовна заштита или је уопште и нема.

Тиме се сузбијају неке од најчешћих болести воћа на нашем подручју, као што су коврџавост лишћа брескве, која даље доводи до деформације плодова, шупљикавост лишћа, као и трулеж коштичавог воћа.

Стручњаци упозоравају да је превентивно прскање у зимском периоду једини начин борбе против појединих биљних болести. Уколико изостане, касније током вегетације не постоје препарати који их могу сузбити или искоренити.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 26 фебруар 2018 14:37

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Планови врањског театра за ову годину амбициозни и иновативни - Радио Телевизија Врање https://t.co/oiOp1bqH4B via @tripplesworld
Обавезна наплата боравишне таксе - Радио Телевизија Врање https://t.co/nFarQ5cM7l via @tripplesworld
ГрО СНС: Тек сада нећемо стати и увек ћемо и свуда побеђивати! - Радио Телевизија Врање https://t.co/VcilV8EqWA via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter