Врање - не само жуто цвеће

Цвеће је било и остало универзални поклон за све прилике, а данашњи празник жена, ипак  је тренутак када се најчешће поклања. Шеталиште у центру Врања оживело је у свим бојама захваљујући цветним аранжманима. Многи не знају да је углавном произведено на подручју нашег грaда.

Породица Тасић у Вртогошу већ две деценије бави се производњом саксијског и сезонског цвећа, а од скорo и резаног. Недавно су подигли два нова пластеника, свуда је уведено грејање, без чега је производње неизводљива с обзиром да први радови почињу још у октобру и трају целе зиме.

Срђан Тасић потврђује да су производњу повећали око 40 одсто тако да сада у сезони производе око 150 хиљада цветница. Добили су заокружену производњу. Све успевају да пласирају овде на подручју града, јер Врањанци воле цвеће.

Ове године временски услови били су нешто повољнији за производњу јер није било много ледених дана. Али да би се добило квалитетно цвеће потребно је много труда и улагања, много знања, па се опет догоди да се цветови не отворе у правом тренутку, као што је, рецимо, овај празник. Ипак Тасић, каже да је око пет хиљада саксија са цвећем продато и пре самог празника.

Тасић каже да је то само потврда његовог запажања да Врањанци воле цвеће. Не само да га поклањају већ и да га гаје. И зато је право задовољство да и представници јачег пола знају да одаберу и цвеће за поклон и да имају и знања како да га одгајају.

Овај празник је добар повод  да се оваквим поклоном обрадују даме, али су боје и мириси цветова прави наговештај лепших дана који следе, бар како најављују метеоролози. За викенд, кажу, са температурама и до 20 степени.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 08 март 2018 13:52

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Млади чувари традиције - Радио Телевизија Врање https://t.co/wTR9wXtIXh via @tripplesworld
Очишћено излетиште код Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/sVOUe9FwsK via @tripplesworld
Данас је Дан војске Србије - Радио Телевизија Врање https://t.co/wgVg0lh1hc via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter